„Centrinis bankas tik vakar pradėjo finansinės padėties ir veiklos tikrinimo procedūras (...) Bankas turi likvidumo, dabar aiškinamės, kiek to likvidumo“, - spaudos konferencijoje sakė laikinasis administratorius S.Freakley. Anot jo, tikrinamas ne nemokumo, o likvidumo klausimas.

„Bankas turi likvidžių lėšų ir mes ketiname leisti vykdyti operacijas (...) bet nepasakyta, kad bankas yra mokus“, - sakė Lietuvos banko atstovas Mindaugas Leika.

Ketvirtadienį popiet Lietuvos bankas ketina paskelbti, kaip ir kokias būdais banko klientai galės pasiimti savo pinigus iš banko. Kol kas paskelbta, kad per dieną bus nustatytas 500 litų limitas. Visos mažmeninės bankininkystės operacijas nebus atnaujintos anksčiau nei pirmadienį.

Laikinasis administratorius negalėjo tiksliai atsakyti, kur išplaukė iš banko šią savaitę pervesti 200 mln. litų.

„Dabar nagrinėjame, kiek bankas yra stabilus, todėl atsakymo dar nėra“, - sakė S. Freakley. Anot jo, kol kas kontakto su buvusiais banko akcininkais nebuvo ir nežinoma, kur jie yra. Administratorius neatsakė ir į klausimą apie tai, ar akcininkų sąskaitos areštuotos. Atsakymas apie antrinių įmonių likimą turėtų būti paskelbtas įvertinus kiekvienos iš jų finansinę padėtį atskirai. „Snorui“ priklausė bankas „Finasta“, „Snoras media”, valdanti maždaug 34 proc. dienraščio „Lietuvos rytas“ akcijų bei bankas Latvijoje „Krajbanka“

Anot M. Leikos, šiuo metu samdomos kompanijos, kurios užsiima turto užsienyje ir ofšoruose išieškojimu.

„Bankas daug turto turi ne Lietuvoje ir tą turtą sulaikyti ir areštuoti yra pakankamai sudėtinga, banko akcininkai vykdė veiklą ofšoro zonose, be abejo, kad tą turtą areštuoti samdomos užsienio kompanijos“, - sakė M. Leika.

Pirmadienį tikimasi pranešimo apie likvidumo padėtį ir mažmeninės bankininkystės atnaujinimą.

DELFI primena, kad trečiadienį neeiliniame posėdyje Vyriausybė nusprendė nacionalizuoti penktą pagal dydį banką Lietuvoje.

Jam paskirtas laikinasis administratorius, kuris analizuoja situaciją banke. Iki pirmadienio ryto jo veikla sustabdyta.

Valstybės institucijos pabrėžia, kad gyventojų indėliai iki 100 tūkst. eurų, tiek terminuoti, tiek ir laikomi sąskaitose, yra 100 proc. apdrausti.

Skaičiuojama, kad šiame banke gyventojai yra padėję 4 mlrd. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją