Pasak socialdemokratų, projekto rengimą paskatino daugumoje išsivysčiusių šalių galiojanti progresinių gyventojų mokesčių sistema, kuri leidžia sumažinti socialinius skirtumus, padidina įplaukas į valstybės ir savivaldybių biudžetus.

Jeigu Seimas pritartų, pajamos būtų apmokestinamos tokiais tarifais: metinių pajamų dalis, neviršijanti 48 tūkst. litų, apmokestinama 15 proc. tarifu. Metinių pajamų dalis, viršijanti 48 tūkst. litų, bet neviršijanti 120 tūkst. litų, apmokestinama 33 proc. tarifu. Metinių pajamų dalis, viršijanti 120 tūkst. litų, apmokestinama 40 proc. tarifu.

"Pagrindinis įstatymo tikslas - mažinti socialinę atskirtį ir didinti viduriniąją klasę. Didesnes pajamas gaunantiems gyventojams tektų didesnė mokesčių dalis, kuri per išmokas iš biudžeto bei socialinę paramą padėtų vargingiau gyvenančiai visuomenės daliai", - sako Seimo LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius.

Socialdemokratų lyderis pastebi, kad, pavyzdžiui, 4200 litų pajamas gaunančiam Lietuvos gyventojui 33 proc. mokesčių tarifas bus taikomas tik 200 litų, o suma iki 4000 litų bus apmokestinama tik 15 proc. tarifu. Tai papildomai sudarys tik 66 litus.

Parlamentaro duomenimis, Lietuvoje tik 10 proc. gyventojų per mėnesį gauna daugiau kaip 4000 litų pajamų. Tuo tarpu iki 1000 litų per mėnesį uždirba 24 proc. Lietuvos gyventojų.

Įstatymo pataisomis siūloma į šią sistemą įtraukti ne tik darbo užmokestį, bet ir dividendus, taip pat apmokestinti pajamas, kurias gauna turtingiausi mūsų šalies gyventojai iš vertybinių popierių.

"Nei pensijoms, nei stipendijoms, nei socialinėms pašalpoms ši mokesčių sistema nėra taikoma", - sako A. Butkevičius.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją