Leistiną ribą viršija ne tik periferinės ekonomikos (Graikijos valstybės skola – 166 proc. BVP, Portugalijos – 106 proc. BVP), bet ir didžiausios regiono valstybės (Vokietijos valstybės skola – 83 proc. BVP, Prancūzijos – 87 proc. BVP, Ispanijos – 67 proc. BVP).

Ekspertai toliau laidoja eurą. Naujausiomis autoritetingo prancūzų ekonomisto, buvusio Europos rekonstrukcijų ir plėtros banko vadovo Jacqueso Attali prognozėmis, euras gyvuos tik iki Kalėdų.

J. Attali interviu vienai belgų radijo stočiai davė eurui vieną šansą iš dviejų, kad jis išliks po Kalėdų ar bent jau nepatirs žlugimo.

„Dabar kyla vienintelis klausimas – ar euras išliks po Kalėdų. Tėra vienas šansas iš dviejų, kad iki to laiko išliks viena valiuta ar bent jau nevyks žlugimas“, – sakė jis.

J. Attali manymu, išgelbėti Europos valiutą gali tik išskirtinės priemonės Europos Sąjungos lygiu. Būtina leisti Europos centriniam bankui supirkti krizę išgyvenančių euro zonos valstybių obligacijas, įvesti aukštesnę, nei nacionalinio lygio, jų biudžeto kontrolę, kad šalys netektų dalies finansinio suvereniteto. Be to, reikėtų įvesti Europos Sąjungos teisės aktų pakeitimų.

„Štai tokie trys pakopos. Pirmą galima pritaikyti per penkias minutes, antrą – per savaitę, trečią – per pusę metų. Visas tris reikia įvesti vienu metu, priešingu atveju laukia katastrofa“, – pabrėžė ekonomistas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją