Tokią poziciją dienraščiui "Lietuvos rytas" E.Masiulis išsakė po to kai buvo paskelbtas Baltarusijos ambasadoriaus Vilniuje Vladimiro Dražino interviu, kuriame diplomatas perspėjo, jog palaikydama Europos Sąjungos sankcijas Minskui Lietuva rizikuoja patirti milijardus litų siekiančius nuostolius, nes gali būti nutrauktas baltarusiškų krovinių pervežimas per Klaipėdos uostą.

"Permainų Baltarusijoje reikia siekti kitais būdais, o ne priemonėmis, kurios yra nukreiptos prieš ES šalių ekonomikas. Nereikia painioti gerų ekonominių santykių su politiniu matymu. Lietuva, mano manymu, neturėtų pasyviai stebėti, kas kuriama Briuselio kabinetuose, o aktyviai paaiškinti visą situaciją. ES, man regis, paviršutiniškai žiūri į šią problemą", - dienraštis cituoja E.Masiulį.

Anot susisiekimo ministro, baltarusiškų krovinių srauto praradimas padarytų didelę žalą.

"Mes laimėjome konkurencinę kovą su Latvija dėl šių krovinių, todėl trąšas ir žemės ūkio techniką baltarusiai gabena per Klaipėdą. Tai duoda daug pajamų mūsų valstybei. Pavyzdžiui, iš 36,6 milijono tonų krovinių Klaipėdos uoste pernai apie 5 milijonus sudarė baltarusiškos trąšos. Kompensuoti praradimų kitais kroviniais per trumpą laiką būtų neįmanoma. Jeigu mes prarasime Minsko užsakymus, baltarusiški kroviniai bus gabenami per Rusiją, Juodąją jūrą", - aiškino Liberalų sąjūdžio vadovas.

V.Dražinas interviu su Kremliumi siejamai Rusijos naujienų agentūrai Regnum pažymėjo, kad dauguma Lietuvos kompanijų nepritaria, kad Baltarusijai būtų taikomos ekonominės sankcijos ir kritikavo šalies politikus.

"Mes matome didelį politikų ir verslo požiūrių kontrastą. Galima tik stebėtis: politikai arba nesupranta to, kas vyksta, arba supranta, tačiau daro tai, kas prieštarauja logikai ir sukelia nuostolius šaliai. Tačiau, jei Lietuva elgsis korektiškai, jai pavyks išvengti Latvijos varianto. Manau, Lietuvos politikams reikia atsižvelgti į realijas", - kalbėjo diplomatas.

Užsienio reikalų ministerija tokį Baltarusijos ambasadoriaus pasisakymą pavadino neatspindinčiu realios situacijos, nekorektišku ir nederančiu diplomatui.

"Ambasadoriui yra puikiai žinoma, kad normalių ES ir Baltarusijos santykių raktas yra jo šalyje, ir nuo Minsko veiksmų priklauso ES ir Baltarusijos santykių ateitis", - BNS sakė ministerijos atstovas Mindaugas Lašas.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis vasario pabaigoje pranešė, kad Lietuva oficialiai nota informavo Baltarusiją, jog yra pasirengusi paprastesnei sienos kirtimo tvarkai. Kad tvarka įsigaliotų, reikia ir atitinkamo Baltarusijos žingsnio.

Protestuodama prieš politinių oponentų persekiojimus ir žmogaus teisių suvaržymus, ES plečia sankcijas Baltarusijai.

Praeitą mėnesį ES užsienio reikalų ministrai nusprendė įvesti sankcijas 29 įmonėms, kurios priklauso trims su A.Lukašenkos režimu siejamiems Baltarusijos verslininkams, ir į "juodąjį sąrašą" papildomai įtraukti 12 asmenų.

ES sankcijos pirmą kartą pritaikytos oligarchų Jurijaus Čižo ir Anatolijaus Ternavskio įmonėms, į juodąjį sąrašą įtraukta ir naujų verslininko Vladimiro Peftijevo kompanijų. Šios įmonės, vadinamos "A.Lukašenkos kišenėmis", negalės atlikti finansinių operacijų ES.

Lietuvos verslo atstovams perspėjus apie ekonominių sankcijų žalą Lietuvos verslui, diplomatai sako, kad nuogąstavimai nepagrįsti, prieš Baltarusiją "jokių totalinių ekonominių sankcijų nėra", priemonės taikomos tik oligarchams, o ne valstybinėms įmonėms

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją