Investuotojų noras patikėti savo pinigus Švedijos ir Norvegijos bankams daugiausia paremtas faktu, jog jų valiutos laikomos stabilesnėmis ir ne tokiomis pažeidžiamomis kaip iš visų pusių puolamas euras. Nei Švedija, nei Norvegija euro zonai nepriklauso. Norvegija netgi nėra Europos Sąjungos narė.

Be to, eksportu paremtoms abiejų minėtųjų šalių ekonomikoms sekasi iš tiesų puikiai, tiek Norvegijos, tiek Švedijos finansų sistemos išvengė didesnės tarptautinės krizės žalos, o Norvegijos naftos pramonė skatinama augančių kainų ir per praėjusius metus rastų nemenkų naftos ir dujų atsargų.

Didžiausiame Norvegijos banke DNB įkurtas specialus padalinys, kuriam skirta užduotis analizuoti vis augantį skaičių paraiškų, gaunamų iš šalyje norinčių investuoti užsienio subjektų.

„Per praėjusius metus pastebėjome augantį klientų iš užsienio susidomėjimą privačia bankininkystes, daugėja besidominčių ir korporacinės bankininkystės galimybėmis“, - sakė DNB privačios bankininkystės skyriaus, kuris ir ieško tinkamų investuotojų, vadovė Ingrid Tjønneland.

Tokia tendencija pirmą kartą pastebėta prieš dvejus metus, kai į Norvegijos bankus pradėjo plūsti investuotojų iš Vokietijos pinigai. Vėliau šiuo pavyzdžiu pasekė ir investuotojai iš visos euro zonos, sako I. Tjønneland.

Didžiausio Skandinavijoje banko „Nordea“ atstovas sakė, jog nors šis fenomenas būdingesnis Norvegijai, įsisiūbavus euro krizei kai kurie centriniai bankai savo indėliams pasirinko būtent Švedijos kroną.

„Pastebime dideles įplaukas į (Norvegijos ir Švedijos) investicinius fondus“, - patvirtino „Handelsbanken Capital Markets“ investicinio banko prekybos strategijų departamento vadovas Claesas Maahlenas.

Nors kitų valstybių bankus finansinė krizė ir verčia griežtinti kreditavimo sąlygas, o pačius klientus mažinti skolinimosi apimtis, stiprios Norvegijos iš Švedijos ekonomikos praktiškai nepajudino nei piršto, kad nekilnojamojo turto kainų augimas būtų sustabdytas.

Norvegijos nekilnojamojo turto rinka per praėjusius penkerius metus išaugo praktiškai 25 procentus. Šis rezultatas – vienas didžiausių iš visų išsivysčiusių valstybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)