„Mes turime būti pasirengę valiutos sąjungos žlugimui, nors asmeniškai aš tokiu scenarijumi netikiu“, - pareiškė Th. Jordanas.

Centrinio banko vadovo teigimu, specialiai darbo grupei pavesta parengti potencialių nacionalinės ekonomikos palaikymo po hipotetinio euro zonos žlugimo priemonių kompleksą. Ypatingą dėmesį šį grupė skiria Šveicarijos franko kurso kontrolės instrumentams. Prognozuojama, kad paaštrėjus euro krizei, Šveicarijos valiutos, kaip „saugaus uosto“, statusas dar labiau sustiprės, o tai smogs eksporto sektoriui ir turizmo pramonei.

Viena galimų franko stabilizavimo priemonių – valiutos reguliavimo režimas, kai monetarinė valdžia tiesiogiai kontroliuoja į šalį atkeliaujančio kapitalo srautą.

2011 metų rugsėjį Šveicarijos centrinis bankas nustatė valiutos kurso ribą – 1,20 franko už eurą – kuria buvo siekiama užkirsti kelią nekontroliuojamam nacionalinės valiutos brangimui.

Neoficialiais duomenimis, pastarosiomis savaitėmis Šveicarijos centrinis bankas buvo priverstas aktyviai supirkti eurą, kad išlaikytų 1,20 franko už eurą ribą.

Th. Jordanas atlikti Šveicarijos nacionalinio banko vadovo pareigas buvo paskirtas sausio mėnesį, kai netikėtai atsistatydino ankstesnysis prezidentas Philippas Hildebrandas. Nuolatiniu centrinio banko vadovu Th. Jordanas buvo patvirtintas balandžio mėnesį. Manoma, kad jis euro zonos finansinę krizę numatė dar 1994 metais rašydamas daktaro disertaciją. Šiame moksliniame darbe jis, be kita ko, pažymėjo, kad Graikija, Airija ir Italija nepajėgs kontroliuoti valstybės skolos augimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)