„Švyturio“ bendrovės profesinei sąjungai nusprendus birželį skelbti neterminuotą streiką, įmonės vadovybė šį sprendimą apskundė. Abiejų pusių skundai keliauja po teismus. Dabar streikas uždraustas, kol bus išnagrinėtas bendrovės atstovų apeliacinis skundas.

„Žmonėms uždraudžiama pasinaudoti jų konstitucine teise streikuoti. Teismas suranda keistų argumentų įvairiausių, kad tiktai atidėtų šitą mūsų streiką, pasakydamas, kad mūsų streikas gali padaryti žalos darbdaviui“, – teigė Švyturio“ profesinės sąjungos pirmininkas Raimondas Tamošauskas.

„Tempiama visais teisiniais būdais, kad streikuoti būtų galima žiemą, kai streikas iš viso neturės prasmės“, – sakė Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Neterminuoto streiko alaus darykloje iniciatoriai nepatenkinti, kad darbdavys esą nesilaiko kolektyvinės sutarties – kasmet peržiūrėti atlyginimus.

„Buvo žodinis susitarimas, kad 3 metus mes tiesiog nieko nereikalausime, kad būtų išsaugotos darbo vietos, kad nebus keliami atlyginimai. Bet buvo atleisti darbuotojai, todėl mes norime pasiimti tai, kas priklauso“, – kalbėjo įmonės „Švyturys-Utenos alus“ darbuotojas Simas Dargis.

„Mes manom, kad mes ją vykdom, tai jei vykdom, tai tų atlyginimų ir neturėtumėm kelti. Juolab, aš pasižiūrėjau skaičius. Pavyzdžiui, už 6 mėnesius vidutinis atlyginimas 1–7 lygio darbininko yra 3375 litai. Aš suprantu, kad mes visi norim atlyginimų kėlimo, tačiau racionalių priežasčių tam nėra“, – teigė įmonės „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Paskutiniame teismo posėdyje darbuotojų atstovai sutiko, kad atlyginimai būtų indeksuoti jau ne 12, o tik 7 proc.