Svarbu bendradarbiauti su partneriais

Dešimties skyrių dokumente LVK pateikia pasiūlymus susijusius su įvairiais verslui aktualiais klausimais: verslo ir valstybės partneryste, finansų tvarumu ir mokesčių pagrįstumu, užimtumu, elektroninėmis paslaugomis, eksporto skatinimu. V. Sutkus atkreipė dėmesį, kad didžioji dalis pasiūlymų orientuoti į prekybos, paslaugų ir aukštųjų technologijų sferą.

LVK prezidentas kalbėjo, kad ateityje yra ypatingai svarbus yra konstruktyvus dialogas tarp valstybės institucijų ir socialinių partnerių. „Tenka apgailestauti, kad bendradarbiavimo buvo stokota“, - sakė jis, kalbėdamas apie nepopuliarius valdžios sprendimus, priimtus dėl, jo teigimu, per mažo bendradarbiavimo su socialiniais partneriais. Kalbėdamas apie bendradarbiavimą, V. Sutkus pabrėžė ir Nacionalinės socialinės tarybos svarbą, kurią įsteigus būtų sutelkti socialiniai partneriai. „Tikimės, kad naujos kadencijos Seimas ir Vyriausybė grįš prie šio klausimo“, - sakė jis.

V. Sutkus atkreipė dėmesį ir į valstybės institucijų poziciją formuojant požiūrį į verslininką. „Vos keli procentai galvoja ir nori steigti nuosavą verslą, nori būti verslininkais. Verslininko įvaizdis pastaruoju metu įgauna neigiamą prasmę“, - kalbėjo jis, pabrėždamas valstybės institucijų atsakomybę šiuo klausimu.

Siūlo didinti minimalią algą

Valdas Sutkus
LVK nariai pasiūlymuose pateikė ir siekį kelti minimalų atlygį. „Bent jau aš asmeniškai manau, kad jei šiandien žmogui nemokama bent 1000 litų alga, verslas yra problematiškas, kažkas yra negerai su darbdaviu ar įmonė“, - kalbėjo V. Sutkus. - Kitas su tuo vėlgi susijęs dalykas – valstybės politika: ji turėtų skatinti legalių pajamų mokėjimą ne tik žodžiais ir jėgų struktūrų priemonėmis, bet ir ekonominėmis priemonėmis – viešųjų pirkimų politika“. LVK prezidento teigimu, tai, jog konkursus laimi žemiausią kainą pasiūliusios įmonės taip pat susiję su tuo, kad šios pigias paslaugas ar prekes siūlo todėl, kad galimai nemoka mokesčių ar dalį atlyginimų moka vokeliuose.

Kaip šiuo metu egzistuojančias problemas jis įvardijo ir „Sodros” lubas, mokesčių sistemos nestabilumą, kurį paskatino ir naktinės šių reformos. „Turi būti atlikta ekonominė analizė ir mokestiniai įstatymai turi turėti ekonominį pagrindą“, - kalbėjo LVK prezidentas.

V. Sutkus pabrėžė, kad turėtų būti sukuriama didesnė atskirtis tarp valstybės institucijų ir verslo įmonių, kurios šiuo metu konkuruoja tarpusavyje. „Matome keletą apraiškų, kai valstybė netgi ima tiesiogiai dalyvauti versle, kuriamos naujos struktūros. Mano požiūriu, tai nėra gera kryptis. Manome, kad valstybė turėtų atsisakyti jai nebūdingų funkcijų“, - sakė jis.

Kaip pavyzdį LVK prezidentas pateikė Antstolių sistemos vykdomą pertvarką, kai pagrindinę institucijos funkciją – skolų išieškojimą, perima Finansų ministerija. Sritis, kuriose turėtų sumažėti valstybės institucijų veiklos, jis įvardijo ir kelių priežiūrą, telekomunikacijų rinką, darbuotojų mokymą, kuriuo turėtų užsiimti verslo įmonės. „Pinigai turi eiti paskui vartotoją - studentą, ligonį. Tos paslaugos, kurios reikalingos visuomenės nariams, turėtų būti teikiamos privačių įstaigų, kad konkuruotų dėl ligonio, studento, bedarbio krepšelio“, - sakė jis.

Subrendo elektroninių paslaugų teikimui

Tarp LVK pasiūlymų – ir skatinimas kurti pagrindą elektroninėms paslaugoms, tarp kurių – ir galimybė balsuoti elektroniniu būdu. „Kitas svarbus mūsų pasiūlymų blokas – E-paslaugų saulėtekis. Čia mes kalbame apie įvairiausius dalykus, kuriuos galima daryti elektroniniu būdu: e-antstolį, e-varžytines, e-demokratiją (rinkimus, referendumus elektroniniu būdu), e-sveikatą, e-mokymą. Mūsų įmonės, kurios atstovauja šią sferą, aiškiai mato, kad Lietuva jau yra subrendusi šiam žingsniui“, - mano V. Sutkus. Pristatydamas LVK pasiūlymus, jis taip pat atkreipė dėmesį į eksporto skatinimą. „Labai svarbu realiai skatinti aukštos pridėtinės vertės verslo eksportą. Šiandien jis laikosi neblogai, bet yra labiau koncentruotas į pramonės gaminius. Lietuva, turėdama didelį potencialą paslaugų sferoje, mažai tai išnaudoją“, - sakė V. Sutkus.

V. Sutkus sakė nemanąs, kad pasiūlymai politinėms partijoms pateikiami pavėluotai. „Aš manau, kad tai (laikas – DELFI) nėra lemiamas dalykas. Seimo rinkimai dar neįvyko, po jų bus formuojama Vyriausybė, jos programa. Dabar neblogas laikas, politikai rengiasi rinkimams ir dabar yra tinkamas metas būti išgirstiems“, - sakė jis.

DELFI primena, kad savo pasiūlymus Lietuvos politinėms partneriams rugsėjo viduryje pateikė ir Lietuvos pramonininkų konfederacija. Tarp šių tuomet buvo ir skatinimas įvesti mokestinės sistemos stabilumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)