Atsižvelgiant į euro krizę Lenkijos sprendimas „nėra iracionalus“, įsitikinęs šalies Centrinio banko vadovas. „Šiandien euras jau nėra mums toks patrauklus, vis dėlto, žinoma, reikia turėti omenyje, jog ekonominiai ir politiniai kaštai likusiems už euro zonos ribų pakankamai žymūs“, - sakė M. Belka.

Kaip pabrėžia „The Wall Street Journal“, pagal stojimo į Europos Sąjungos sutartį Lenkija privalo prisijungti prie euro zonos. Vis dėlto euro įvedimas nėra stojimo tikslas, rašo laikraštis, be to, Lenkija neatitinka būtinų kriterijų dėl biudžeto deficito ir nacionalinės valiutos nestabilumo.

Ekspertai anksčiau tvirtino, kad Lenkija – sparčiausiai auganti Rytų Europos ekonomika – praranda investuotojų pasitikėjimą, mat šie baiminasi, jog Graikijoje, Italijoje, Ispanijoje bei kitose euro zonos šalyse siautėjanti skolų epidemija netrukus pasieks ir Lenkijos biudžetą.

Rugsėjo mėnesio duomenimis zloto kursas nukrito 16,9 procento dolerio ir 10,1 procento euro atžvilgiu. Jau tada analitikai įspėjo, kad Lenkijos skolinimosi rizika per pastaruosius 2,5 metų pasiekė aukščiausią tašką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)