Šią bylą nagrinėjo specialus teismas „Landsdomur“, kuris buvo įsteigtas dar 1905 metais, kad tirtų kaltinimus valdžios ministrams. Tačiau G. Haarde teismas buvo pirmasis per visą šios institucijos istoriją.

G. Haarde buvo kaltinamas tuo, kad neužkirto kelio bankų sektoriaus finansiniam burbului, nors 2006 metais vyriausybės komitetas buvo pateikęs jam rekomendacijas imtis veiksmų prieš galimą krizę. Pasak AFP, teismas pripažino, kad buvusiam premjerui derėjo atsižvelgti į šias rekomendacijas, tačiau šios kaltės nepakako jam nuteisti. Dėl kitų kaltinamųjų punktų jis buvo visiškai išteisintas.

Per finansų bumą 2008 metais Islandijos bankai smarkiai išaugo. Bendras jų valdomų lėšų skaičius 9 kartus viršijo visos šalies ekonomikos apimtis. 2008 metais kilus pasaulinei krizei, bankai tapo nemokūs ir buvo perimti valstybės. Pati Islandija iš Tarptautinio valiutos fondo buvo priversta priimti 10 mlrd. dolerių (26 mlrd. litų) paramą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją