Anksčiau ši byla, kurioje savo interesus gynė keturi investuotojai, buvo išspręsta „DnB Nord” banko naudai, tačiau vienam iš jų inicijavus bylos atnaujinimą, pirmadienį priimtas kitas sprendimas, kuriuo nustatyta, kad bankas pažeidimų padarė.

Teismas nutarė atmesti „DnB Nord” skundą dėl Vertybinių popierių komisijos (VPK) 2009 m. sprendimo, kuriuo nuspręsta, jog bankas, nesuteikęs klientui visos reikalingos informacijos, kurios pagrindu klientas galėtų suprasti investicinių priemonių įsigijimo už jam suteiktą paskolą esmę, pažeidė Finansinių priemonių rinkų įstatymą. Tačiau bankui taip pat sumažinta VPK skirta bauda nuo 15 tūkst. iki 5 tūkst. litų.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad teismas dar kartą atmetė daugumą esminių Vertybinių popierių komisijos argumentų, tame tarpe ir dėl tariamos darbuotojų kompetencijos stokos ar banko veiklos procedūrinių trūkumų, tris kartus sumažindamas VPK skirtos baudos dydį. Dėl vieno konkretaus atvejo, teismas konstatavo, kad nors bankas ir informavo klientą apie galimą sandorio riziką, tai nebuvo padaryta, pasak teismo, „pakankamai iš anksto". Teismas be kita ko pabrėžė, kad VPK, privalėjo, cituoju „aiškiai, nuosekliai ir nedviprasmiškai formuluoti savo poziciją ir kaltinimus ūkio subjektams. Priešingu atveju apsunkinama ne tik asmenų (t.y banko - DELFI past.) teisę žinoti, kuo jie yra iš tiesų kaltinami, bet ir teisingumo vykdymo procesas teismuose", - nutartį komentuoja DnB banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas.

Investuotojui atstovavęs „Nordia Baublys & Partners“ advokatas Marius Liatukas sumažintą baudą aiškina kitaip: esą bankui bauda sumažinta dėl to, kad byla buvo atnaujinta ne dėl keturių asmenų, o tik dėl vieno, ir teismas vadovaudamasis sąžiningumo ir protingumo kriterijais baudą sumažino.

„Šita nutartimi teismas jau galutinai nusprendė, koks įstatymas yra taikomas sprendžiant ginčus tarp anksčiau buvusios VPK, kurios teisės perėmė Lietuvos bankas, ir „DnB Nord” banko, kitaip kalbant, sprendžiant ginčus tarp investuotojo ir „DnB Nord” banko, - dėsto M. Liatukas. – „DnB Nord” bankas ne vienoje byloje dėstė, kad VPK neteisingai pritaikė tą įstatymą, kuris dar negaliojo aktualiu laikotarpiu ir teismai priimdavo tokius argumentus, bet pirmadienio nutartimi Lietuvos vyriausias administracinis teismas galutinai ir neginčijamai pasakė, kad banko pozicija yra neteisinga ir vertinant banko veiksmus turi būti taikomas Finansinių priemonių rinkų įstatymas, o anksčiau galiojęs Vertybinių popierių rinkos įstatymas.“

Teisininkas sako, kad tai išsprendė konceptualų ginčą, kuris buvo keliamas praktiškai visose bylose.

Mano, kad kiti investuotojai galės apeliuoti į pirmadienio nutartį

„Yra kitas aspektas: teismas galutinai pasakė, kad bankas pažeidė įstatymo reikalavimus, netinkamai atskleisdamas informaciją apie siūlytą produktą. Kol kas sprendimas yra priimtas vieno žmogaus byloje, nes kiti asmenys neteikė skundų, - aiškina teisininkas. - Bet šis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pabrėžčiau, išplėstinės penkių teisėjų kolegijos, kas rodo ypatingą svarbą, sprendimas investuotojams atveria dar platesnes galimybes ginti savo pažeistas teises, nes aukščiausias administracinės kompetencijos teismas galutinai pasakė, jog bankas klaidų darė. Aš manau, kad ir kiti potencialūs bylų dalyviai galės apeliuoti ir vadovautis šituo precendentu.“

DELFI žiniomis, prašymą dėl bylos atnaujinimo yra ruošiamasi pateikti dar bent vienoje analogiškoje byloje, kurioje sprendimas buvo paremtas pirmadienį panaikinta nutartimi.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra neskundžiamas.

Vardija investuotojams palankius sprendimus

„Gruodžio viduryje Vilniaus apygardos teismas pripažino kliento R. B., o ne banko teisybę analogiškame civiliniame ginče. Ginčo suma – per 800 tūkst. litų. Sausio viduryje tas pats teismas suteikė viltį atsitiesti kitam asmeniui S. L. - suma siekia 537 tūkst. litų. Kovo pradžioje Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė banko skundą ginčijant VPK 2010-2011 metais vykdyto išplėstinio DNB SASO pardavimų tyrimo rezultatus. Vos prasidėjus balandžiui, žiniasklaida parašė apie žinomo praeityje bankininko Gintauto Preidžio analogiškos bylos prieš banką baigtį: vietoje banko reikalautų 1,4 milijono litų priteisė 0,2 mln. litų. Vakar A. Boso – DNB byloje verslininkui taip pat pavyko įrodyti savo tiesą. Visus šiuos sprendimus, mūsų žiniomis, bankas jau apskundė arba ruošiasi apskųsti. Tačiau šeštojo iš eilės nepalankaus sprendimo – LVAT 2012 m. balandžio 16 d. nutarties – bankas apskųsti nebegalės, ši nutartis neskundžiama“, - vardija bankui nepalankius sprendimus asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vykdomasis direktorius Kęstutis Kupšys.

Jis skaičiuoja, kad šeši iš eilės žmonėms palankūs teismų sprendimai suteikia investavusiems gyventojams vilties, kad teisybė – jų pusėje.

Investuotojai siekia įrodyti, kad bankas prieš jiems investuojant į vertybinius popierius nepakankamai išaiškino riziką, kurią jie prisiima imdami paskolas ir laiduodami savo turtu, bei vėliau paskolintus pinigus tame pat banke investuodami į obligacijas.

Skelbta, kad pirmadienį buvęs Seimo narys Antanas Bosas šventė pergalę prieš DNB banką – Vilniaus apygardos teismas pirmadienį pripažino negaliojančia jo ir banko sudarytą skolinimosi apmokėjimo obligacijų, kreditavimo sutartis bei su jomis susijusius pakeitimus. Teismas nusprendė A. Bosui iš banko priteisti 289 tūkst. 749,43 Lt nuostolių. Bet šis sprendimas dar gali būti skundžiamas.

Dėl nesėkmingų investicijų su DNB nuostolius teigia patyrę 640 žmonių, trims jų teismas jau yra priėmęs palankius sprendimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)