Valstybės vadovas teigė, kad derybos vyksta nuo šių metų pavasario, tačiau nenurodė kompanijų pavadinimų. Pasak A. Lukašenkos, tarp kandidatų, norinčių įsigyti Baltarusijos kalio trąšų gamintoją, yra tiek privačių, tiek valstybinių struktūrų.

Pasak A. Lukašenkos, "Belaruskalij" vertinama 30-32 mlrd. JAV dolerių. Tuo tarpu Baltarusijos vicepremjeras Vladimiras Semaška per investicinį forumą, vykusį lapkričio viduryje Minske, pavadino šį vertinimą numažintu. Pasak jo, šiuo metu aktyvo vertė siekia jau 34-36 mlrd. dolerių. A. Semaška taip pat tuomet skelbė, esą Minskas pasirengęs parduoti 10-15 proc. "Belaruskalij" akcijų.

Lapkričio viduryje Baltarusijos premjeras Michailas Miasnikovičius pareiškė, kad Baltarusija neįstengs šiais metais įvykdyti privatizacijos plano, pagal kurį valstybė, pardavusi aktyvus, ketino gauti 2,5 mlrd. JAV dolerių pajamų.

Įmonių privatizacija yra viena iš sąlygų, kurias iškėlė Antikrizinis fondas EurAzES, nuspręsdamas suteikti Baltarusijai 3 mlrd. JAV dolerių paskolą. Praėjusiais metais į privatizacijos planą buvo įtraukta 180 akcinių bendrovių, vėliau jų skaičius buvo sumažintas iki 168.

2011 metais buvo parduotos tik 34 įmonės, už kurias Minskas gavo 16,5 mln. JAV dolerių. Šiais metais didesnių sandorių nebuvo įgyvendinta. Iš didžiausių įmonių, sudarančių Baltarusijos ekonomikos branduolį, kol kas parduota tik "Beltransgaz".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)