Sostinėje prekeivį, kuris šalia svarstyklių turi ir kasos aparatą, pavyko rasti nedideliame „Verkių turguje“.

Šviežia mėsa prekiaujantis vaikinas DELFI sakė, kad kasos aparatas ant jo prekystalio atsirado prieš maždaug savaitę.

„Šeimininkas nupirko ir pastatė“, – sakė nenorėjęs fotografuotis pardavėjas.

Jis vienintelis šiame turguje pirkėjams muša čekius, tačiau jų esą niekam nereikia: „Matote, niekas čia tų čekių neima, voliojasi jie“.

Naudos iš šios naujovės pardavėjas taip pat sako matąs nedaug: „Kai turi kasos aparatą, reikia ir PVM mokėti, o tai reiškia, kad visos mėsos kainos didės 21 proc.“

Įžvelgia aparatų pardavėjų interesą

Tuo metu apsilankius, ko gero, didžiausiame Vilniuje Kalvarijų turguje kasos aparato nematyti nė ant vieno prekystalio, o paklausus, kada ketina juos įsigyti, prekeiviai beria argumentus, kodėl jų visai nereikėtų.

Atskirame kioskelyje „Vilniaus paukštyno“ vištieną pardavinėjanti Galina sakė, kad dabar tikrai ne laikas versti turgaus pardavėjus įsigyti kasos aparatus.

„Žinote, pagrindinė priežastis, kodėl nereikia kasos aparatų, yra tai, kad žiemą jis paprasčiausiai sušals – neveiks dėl šalčio. Juk pas mane tokia pat temperatūra kaip ir lauke. Nesąmonė, kad mes slepiame mokesčius. Čia, matyt, kažkokiai firmai reikia parduoti kasos aparatus, todėl ir verčia mus juos pirkti“, – piktinosi moteris.

Jos nuomone, šalia svarstyklių atsiradus kasos aparatui teks samdyti dar vieną žmogų, kad vienas svertų, o kitas čekį išmuštų.

„Labai blogas valstybės požiūris į smulkųjį verslą, ji turėtų jį skatinti, o ne žlugdyti. Kas pas mus ateina pirkti? Tik pensininkai, iš kurių pensijas atėmė, valdininkai juk neina. Apie kasos aparatus galima būtų galbūt pagalvoti, kai krizė baigsis“, – kalbėjo Galina.

Laipteliai, leidžiantys giliau į dugną

Mėsos pardavėjai Marija, Remigijus ir Lionė
Užsukus į šviežios mėsos paviljoną, nuotaikos panašios.

Dvidešimt metų turguje dirbantis Remigijus Ambrozas tvirtino, kad sprendimas įpareigoti turgaus prekeivius nusipirkti kasos aparatus dar labiau pagilins krizę šalyje.

„Sako, kad mes jau pasiekėme dugną. Šis sprendimas yra dar keli laipteliai žemyn į dugną. Mes į turgų važiuojame iš inercijos, jeigu pastatytumėte naują žmogų, mano sesuo kažkada prekiavo ir sakė, kad niekada į turgų negrįžtų. Čia reikia geru psichologu dirbti, su žmogum pabendrauti, čia visą dieną zyzia kaip bičių avily. Neduoda mums dirbti, nors nieko neprašome, jokių socialinių išmokų“, – DELFI apmaudą lieko jis.

Vyras kol kas nesirengia pirkti kasos aparato ir viliasi, kad pavyks pakeisti valdžios nuomonę. Šioje naujovėje Raimundas įžvelgia vien neigiamus dalykus: nepatogu prekiauti, išlaidos taisant aparatą.

„Kol kas žadam nepirkti, neskubėsime. Manau, kad vien vakarykščiu mitingu neapsieisim, eisim vėl streikuoti ir bado akciją rengsime. Valdžia būtų beširdė, jei mūsų neišgirstų ir nesuprastų. Mes juk taukuotomis rankomis dirbame, kur čia tą kasos aparatą naudoti. Be to, gali netyčia ne tą paspausti, po to atsakomybė. O jeigu jis suges, kada ateis kas pataisyti, o mano produkcija juk genda. Ir dar už taisymą sumokėsiu kokius 300-400 Lt. Čia būtų tik keblumai, kurie prie gero neprives. Tiesiog nori išstumti smulkų verslą ir palikti vietą stambiam“, – piktinosi Raimundas.

„Turbūt mūsų Vyriausybė ruošia naują emigracijos etapą. Vokietijos rinkai pavasarį reikės darbo jėgos, matyt, geriau, kad tokia minia, kokia buvo vakar, emigruotų ir dirbtų kitai valstybei, o ne Lietuvai. Juk mes mokame mokesčius „Sodrai“, sveikatos draudimui ir už verslo liudijimus. Aš, kaip katalikas, galiu pasakyti, kad turguje nėra buvę kontrabandinės mėsos. Man mėsą veža lietuvišką, iš Tauragės. Aš mūsų valstybę galiu palyginti su žmogumi, esančiu komoje, kuris mato žiburėlį tunelio gale. Taigi Lietuva yra komos būsenoje, o tas žiburėlis yra prezidentė D. Grybauskaitė“, – samprotavo vyras.

Per savaitę parduoda iki 2 kiaulių

Visi kalbinti turgaus prekeiviai dievagojasi iš šio verslo vos pragyvenantys ir tikrai jų apyvarta per metus neviršija 100 tūkst. Lt. Pasiekus šią ribą, tektų mokėti 21 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Būtent iš šio mokesčio įvedus kasos aparatus dengtose turgavietėse Vyriausybė tikisi surinkti daugiau nei 60 mln. Lt per metus.

„Va, žiūrėkite, aš šiandien suprekiavau 200-250 Lt. Dabar 12 val., o aš dirbu nuo 6 val. ryto. Pažiūrėkite, koks pirkėjų kontingentas vaikšto turguje – pensininkai ir bedarbiai. Tuos pensininkus mes ir išlaikome. Ateina, tai kojikę, tai kepenėlių pigiau duodi, kitam už dyką duodi“, – sakė Remigijus paklaustas, ar iš tikrųjų neviršytų 100 tūkst. Lt apyvartos per metus, jei reikėtų suskaičiuoti visas pajamas.

Jis sakė nuo kilogramo kumpio uždirbantis 2-2,5 Lt, o nuo kauliukų – 1 Lt.

Kolegai pritarė ir netoliese prekiaujanti Lionė. „Aš parduodu dvi kiaulytes per savaitę, ne daugiau. Kiek galima uždirbti iš tos kiaulės? Tegul man lieka 100 Lt, o kokius mokesčius mokam? Nėra tos prekybos, kad uždirbtume daug pinigų. Jeigu aš prarasiu šį darbą, neturėsiu iš ko net už butą susimokėti. Jūs tikite, kad A. Kubilius mums grąžins už kasos aparatus? Aš netikiu, tikrai negrąžins, tokioj valstybėj visko būna. Mano sena motina gavo kiek daugiau nei 600 Lt pensijos, tai jai ir tuos 4 Lt nuėmė“, – piktinosi pardavėja.

„Mes atėjome prie Seimo, kodėl A. Kubilius neišėjo ir mums nepaaiškino, kodėl tai yra daroma? Mes juk paprasti žmonės“, – klausė moteris.

Mėsa pardavinėjanti Marija sakė esanti pensininkė, tačiau iš gaunamos pensijos jai pragyventi nepavyksta, todėl ateina dirbti į turgų. Moteris guodėsi, kad vien už prekybos vietą per mėnesį reikia mokėti 800 Lt.

„Šiandien aš priprekiavau 100 Lt, kokiem velniam man tas aparatas. Nėra žmonių“, – piktinosi kita vištieną pardavinėjanti moteris.

Tikrins kaip visus

Valstybinės mokesčių inspekcijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Darius Buta DELFI sakė, kad kol kas oficialiai įregistruotas vienas turgaus prekeivio pirktas kasos aparatas. Jį įsigijo Vilniaus apskrityje dirbantis žmogus.

„Už prekeivį tą darbą (registravimo VMI – DELFI ) atliko aparato pardavėjas“, – teigė D. Buta.

Tiesa, kompensacijos pirkėjas kol kas nepaprašė, tačiau ir kompensavimo taisyklės dar nepatvirtintos. Tai žadama padaryti artimiausiu metu.

D. Buta tvirtino, kad turgaus prekeiviai bus tikrinami kaip ir visi.
„Tikrinami kaip ir visi kiti verslininkai: vyksta operatyviniai patikrinimai, kai daromi kontroliniai patikrinimai. Yra daug įvairiausių būdų, pavyzdžiui, tikrinama kasos knyga, kiti dokumentai“, – komentavo VMI atstovas.

DELFI primena, kad Vyriausybė nusprendė, jog iki gegužės visi dengtose turgavietėse maistu prekiaujantys pardavėjai privalo įsigyti kasos aparatus. Pirmiesiems pirkėjams žadama kompensuoti visą jų kainą.

Skaičiuojama, kad šis sprendimas gali paliesti iki 4 tūkst. prekeivių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją