TVF Europos departamento direktoriaus pavaduotojas Jamesas Morsinkas sakė, kad kitąmet norint pasiekti planuojamą 2,8 proc. BVP deficitą, reikia imtis papildomų priemonių, kurios sudarytų apie 1,2 proc. BVP.

„Žinome, kad išlaidų srityje buvo padaryta daug koregavimų, todėl dabar matome galimybę padidinti mokesčius. Lietuvoje yra pakankamai nedideli turto mokesčiai, todėl matome galimybę padidinti gyvenamojo NT ir motorinių transporto priemonių apmokestinimą“, – ketvirtadienį po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi sakė jis.

Tokie mokesčiai esą tolygiai paskirsto mokestinę naštą, didina biudžeto pajamas ir neskatina žmonių rinktis tarp darbo ir nedarbo.

Tačiau misijos vadovas nesiėmė vertinti, ar šįkart Lietuvai pavyks įgyvendinti TVF rekomendaciją.

„Mūsų darbas yra pateikti geriausią pasiūlymą, kokį galime. Mūsų nuomone, turto mokesčių didinimas yra svarbus tolesniam viešųjų finansų subalansavimui“, – sakė J. Morsinkas.

Taip pat, TVF ekspertų nuomone, svarbu panaikinti pelno ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatas. Šiuo metu GPM lengvatos galioja mokant už gyvybės draudimą, studijas, būsto paskolos palūkanas, jei pasiskolinta iki 2009 m.

Lietuva yra užsibrėžusi šiuos metus baigti su 5,3 proc. BVP deficitu, o 2012 m. pasiekti 2,8 proc. BVP deficitą. TVF nuomone, dėl atsigaunančios ekonomikos šiemet planuojamas deficitas bus pasiektas, tačiau kitiems metams prognozuojamas 4 proc. BVP deficitas.

Tokia prognozė teikiama tuo atveju, jei viso viešojo sektoriaus atlyginimus liks šių metų lygyje.

2,8 proc. deficitą mato ir be naujų mokesčių

Tačiau Lietuvos premjeras neabejoja, kad ir be TVF siūlomų mokesčių Lietuvai pavyks pasiekti mažesnį nei 3 proc. BVP deficitą.

„Aš tuo esu įsitikinęs. Noriu pastebėti, kad TVF kitų metų deficitą skaičiuoja remdamasis dabar galiojančiais įstatymais. Noriu pasakyti, kad daugelis sumažintų išlaidų automatiškai kitąmet atšoks į buvusį lygį, mes to neplanuojame. Labai aiškiai esame pasakę, kad viešajame sektoriuje niekas neturėtų planuotis didesnių atlyginimų. Neturėtų būti planuojamas ir kokių nors kitokių išlaidų augimas, išskyrus sumažintas pensijas“, – kalbėjo A. Kubilius.

Jo teigimu, pajamas į biudžetą didins kova su šešėline ekonomika.

Paklaustas apie minėtų mokesčių įvedimą, premjeras sakė, kad iki šiol dėl jų vyksta diskusijos valdančioje koalicijoje.

„Aš negaliu dabar pasakyti, kaip nutars koalicija, tačiau kai kurie dalykai yra įrašyti į Vyriausybės programą ir tai reikia prisiminti (NT mokestis – DELFI)“, – sakė A. Kubilius.

Lietuvoje dirbusios TVF misijos vadovas tvirtino, kad fondas palaiko pensinio amžiaus vėlinimą, bazinės pensijos dalies atskyrimą, ribotą valstybės įmokų į antros pakopos pensijų fondus išlaikymą, platesnį kasos aparatų naudojimą.

Misijos išvadose apie Lietuvą taip pat rašoma, kad šalies bankų sistema atsigauna, tačiau ir toliau reikia stebėti situaciją, rekomenduojama toliau tobulinti valstybės įmonių valdymą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją