Kompanijos ekonomistų komanda įspėjo, kad norint įvertinti bendrą oficialią prognozę, reikia surinkti daugiau duomenų. Tačiau neseniai Filadelfijos federalinių rezervų bankas ir Mičigano universitetas pateikė niūrias prognozes, tad „Merrill“ šio mėnesio pradžioje bendrą ekonomikos susitraukimo per ateinančius metus tikimybę padidino nuo 35 proc. iki 40 proc.

Filadelfijos federalinių rezervų bankas paskelbė, kad recesijos tikimybė siekia 87 proc., o vartotojų apklausos rezultatai parodė, kad ekonomikos susitraukimo tikimybė siekia 80 proc., teigiama Amerikos banko tikimybės modelyje, kurį vertinant naudojamas vadinamasis Bajeso metodas. Šio metodo pagrindu tikrinama, ar ekonomika pasiekė recesiją, įvertinant kintamųjų, kurie verslo cikle siejami su judėjimu ir pokyčiais, sąveiką.

„Rugpjūčio mėn. dėl begalės blogų naujienų smuko vartotojų ir verslo nuotaikų indeksas, – pareiškė vienas iš kompanijos ekonomistų Michaelas Hansonas. – Nors mes pripažįstame, kad rizika didėja, vis dėlto recesijos dar galima išvengti. Jei ekonomika išvengs tolesnių sukrėtimų, iki šių metų pabaigos galima tikėtis kuklaus augimo šuolio.“

Filadelfijos federalinių rezervų bankas, remdamasis savo duomenimis, tiksliai išprognozavo keturias iš septynių pastarųjų recesijų. Ankstesniame Mičigano universiteto tyrime buvo tiksliai įspėta apie tris iš aštuonių pastarųjų recesijų.

„Tikimybė siekia 100 proc., – pasakė kompanijos „Euro Pacific Capital“ vadovas ir vyriausiasis strategas Peteris Schiffas. – Iš tiesų recesija, greičiausiai, jau prasidėjo.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją