Tiesa, didelio skaičiaus darbininkų iš Rytų Europos valstybių Vokietijoje nesitikima, rodo tyrimas, kurio duomenis išspausdino Vokietijos federalinio darbo biuro Užimtumo tyrimų institutas (IAB).

Naujienų agentūra „Reuters“ su nuoroda į IAB leidinį praneša, kad atvėrus darbo rinką Vokietijoje, iš ES valstybių naujokių kasmet atvyks 100 000 – 140 000 žmonių, iš jų dauguma – Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos gyventojai.

IAB ekspertų nuomone, žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą, darbo rinkos atvėrimas teigiamai paveiks ir Vokietijos ekonomiką – taip iki 2020 m. bus užtikrintas papildomas 1,5 procentinio punkto ekonomikos augimas.

Užimtumo tyrimų institute manoma, kad darbininkai iš Vakarų Europos nepablogins 40 mln. darbingų Vokietijos gyventojų padėties. Net jei vakarų europiečiai sutiks dirbti už mažesnius atlyginimus, jie konkuruos su kitais užsieniečiais, o ne su vietos gyventojais.

Vokietijos ekonomikos instituto (IW) vertinimu, iki 2020 m. į Vokietiją iš Rytų Europos atvyks 1,2 mln. darbininkų, 800 tūkst. – jau per artimiausius dvejus metus.

Apklausa rodo, kad 40 proc. vokiečių nerimauja, jog atidarius darbo rinką, suprastės jų materialinė padėtis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją