Šių išlaidų mergina galėjo išvengti, jei prekių suma iš trečiųjų šalių būtų kiek mažesnė – siuntiniams iki 75 Lt PVM ir kiti mokesčiai netaikomi.

„Siunčiausi kelias kosmetikos prekes iš užsienio parduotuvės už maždaug 80 litų sumą, užsisakinėjau ne pirmą kartą, tačiau anksčiau pirkau už mažesnes sumas, todėl žinojau, kad nėra jokių gabenimo išlaidų. Po kelių dienų gavau laišką iš Lietuvos pašto, kad man reikia pateikti dokumentus, kuriuose būtų užsakymo numeris, mano vardas ir pavardė, kokius produktus užsakinėjau ir panašiai, nes tuos duomenis reikia pateikti muitinei. Visus duomenis išsiunčiau ir kitą dieną gavau sąskaitą, kad turiu sumokėti 47 litus mokesčių“, - pasakoja Justė (pavardė DELFI žinoma).

Pasak jos, labiausiai ją nustebino 30 Lt mokestis Lietuvos paštui, apie kurį ji sako niekaip nebuvo įspėta.

„Turėjau sumokėti už tai, kad jie perdavė mano dokumentus muitinei, nors apie tai manęs neinformavo ir tik kai mokėjau mokesčius, čekyje buvo išskirta, kad 30 litų yra tarpinis siuntos pateikimo muitinei mokestis“, - piktinasi mergina, tačiau skaičiuoja, kad jos įsigyti gaminiai net atsižvelgus į visus mokesčius internetu kainavo pigiau, nei jie kainuoja parduotuvėse.

Lietuvos pašto atstovė Aurelija Jonušaitė patikslino, kad 30 Lt fiksuotas mokestis yra skaičiuojamas tik apmokestinamoms siuntoms, o jei mokesčiai nepriskaičiuojami, nors tarpininkavimas vyksta, už tai papildomai pinigų nepriskaičiuojama.

„Tame rašte, kurį mes siunčiame klientams, tikrai nėra informuojama apie 30 litų mokestį, bet mes to nesakome ne dėl to, kad norime apgauti klientą, bet šitą raštą mes siunčiame visiems klientams, kurių duomenis reikia patikslinti muitinei ir tik nedidelei daliai jų yra taikomi mokesčiai, - sako A. Jonušaitė. - Pavyzdžiui, iš JAV siunčiama dovana giminaičiui Lietuvoje ir muitinė nori dokumentų, įrodančių, kad tai iš tiesų yra dovana, o ne sukčiavimo atvejis norint nuslėpti mokesčius. Tuomet žmogus atsiunčia, pavyzdžiui, laišką, įrodantį, kad siuntinys yra dovana ir muitinė netaiko jokių mokesčių ir mes neimame jokių mokesčių.“

Pasak jos, informacija apie 30 Lt mokestį nenorima gąsdinti klientų, kuriems jis nebus pritaikytas, tačiau Lietuvos pašto tinklalapyje skelbiama, už kokias paslaugas jis skaičiuojamas, be to, gyventojai gali kreiptis į pašto darbuotojus ir pasiteirauti, kas jiems yra neaišku.

Lietuvos paštas ima 30 litų mokestį, kai yra atstovaujama muitinei vadovaujantis tik sąskaita. Kadangi nepildoma Bendrojo administracinio dokumento (BAD) deklaracija, tarpininkauti niekas vietoje pašto ir negali. BAD deklaraciją reikėtų pildyti, jei siuntinio vertė būtų didesnė nei 1 tūkst. eurų arba 3,5 tūkst. litų. Tuomet būtų galima pasirinkti bet kurį muitinės tarpininką, be abejo, tarpininkui tektų sumokėti žymiai daugiau ir Lietuvos paštas tokiu atveju taikytų 41 litą tarifą už pagrindinį lapą BAD deklaracijos ir po 20 litų už papildomą“, - paaiškina Lietuvos muitinės departamento Ryšių su visuomenes skyriaus vyriausioji inspektorė Irena Čerkasovienė.

Ji sako, jog Vyriausybės nutarimu yra nustatyta, kad apie siuntinius, kurių vertė yra iki 1 tūkst. eurų arba 3,5 tūkst. litų, Lietuvos muitinei duomenis pateikia Lietuvos paštas ir kitas tarpininkas negali įsikišti. Be to, I. Čerkasovienė primena, kad muito mokesčiai neskaičiuojami, jei prekės vertė nesiekia 150 eurų arba 518 litų.

Kitaip tariant, siuntiniai iš trečiųjų šalių, kurių vertė nesiekia 75 Lt, ir dovanos yra neapmokestinami. Siuntos, kurių vertė siekia 75-518 Lt, apmokestinami PVM ir Lietuvos pašto tarpininkavimo mokesčiu, o jei jų vertė yra 518 – 3500 Lt, tuomet skaičiuojamas PVM, muito, Lietuvos pašto tarpininkavimo mokesčiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)