„Vyriausybė nutarė banko „Snoras“ akcijas paimti visuomenės poreikiams, vadovaudamasi finansinio tvarumo įstatymo nuostatomis, įpareigojančiomis laiku imtis priemonių, užtikrinti šalies finansų stabilumą ir siekdama apsaugoti indėlininkų lėšas, atsižvelgdama į Lietuvos banko (LB) išvadas ir siūlymą bei visuomenės interesus Vyriausybė nutarė paimti visuomenės poreikiams banko „Snoras“ akcijas.

Banko „Snoras“ akcininkams už akcijas bus atlyginta įstatymų nustatyta tvarka, įvertinus banko turtą. Sprendimas yra priimtas įvertinus banko „Snoras“ finansinę būklę, remiantis LB išvada, kurioje konstatuota iškilusi reali grėsmė, kad banko „Snoras“ turtas gali būti mažesnis, nei jo įsipareigojimai.

Įvertinus pateiktą LB informaciją ir įsitikinus, kad kitos įstatymuose numatytos priemonės yra nepakankamos banko finansų būklei stabilizuoti, yra nutarta, jog banko „Snoras“ 100 proc. akcijų paėmimas visuomenės poreikiams yra vienintelis veiksmingas būdas apginti indėlininkų turtinius interesus ir sumažinti galimas valstybės išlaidas. Priimant sprendimą įvertinti LB duomenys apie reikšmingų sumų pajudėjimą iš banko sąskaitų“, - sakė I. Šimonytė.

Nei ji, nei premjeras neatsakė, kiek tai gali kainuoti valstybei.
Finansų ministrė teigė, kad Vyriausybė numato banką pertvarkyti, visus indėlius su geriausios kokybės turtu perkeldama į valstybės įsteigtą banką ir taip užtikrinti saugų banko veiklos tęstinumą.

„Norėčiau priminti, kad Lietuvoje galioja ES bendra indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo tvarka, pagal kurią visi indėliai siekiantys 100 tūkst. eurų yra apdrausti ir įsipareigojimus dėl šių indėlių saugumo prisiima valstybė“, - sakė I. Šimonytė.

Vitas Vasiliauskas
„LB šios dienos posėdyje priėmė sprendimą paskelbti banko „Snoras“ moratoriumą. Atsižvelgdamas į banko inspektavimo metu surinktą informaciją ir į tai, kad bankui gresia nemokumas ir į galima nusikalstamas veikas susijusias su disponavimu banko turtu, todėl mes nematėme kitos išeitis kaip tik priimti sprendimą paskelbti moratoriumą, kaip tik paskirti laikiną administratorių, kuris perimtų banko valdymą“, - sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas

„Kalba eitų apie dalies turto nebuvimą banke tai atitinkamai su tuo galimai būtų susiję atsakingi banko asmenys. Inspektavimo metu mes pastebėjome, kad trūksta nemenkos vertės vertybinių popierių, kurie banko nurodomi užsienio jurisdikcijose ir būtent dėl jų buvo kreiptasi į užsienio valstybes, jos atsakė, kad tų vertybinių popierių nėra, todėl atitinkamai banko turto vertė reikšmingai yra sumažėjusi“, - į klausimą, kokia nusikalstama veika pastebėta, sakė V. Vasiliauskas.

Anot jo, apie tai informuotos teisėsaugos institucijos, pradėtas tyrimas. Anot LB vadovo, vėliausiai sekmadienį LB valdyba vėl rinkis ir, atsižvelgdama į laikino administratoriaus surinktus duomenis, priims tolimesnius sprendimus.

„Mūsų svarbiausias rūpestis – indėlininkai. Ir mes dirbame toliau“, - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Generalinė prokuratūra gavusi iš Lietuvos banko informaciją apie banke „Snoras“ patikrinimo metu nustatytus galimus pažeidimus pradėjo ikiteisminį tyrimą. Juo siekiama patikrinti Lietuvos banko pateiktą informaciją apie galimai padarytas nusikalstamas veikas ir imtis visų priemonių banko turtui apsaugoti bei galimos žalos atlyginimui užtikrinti.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal keleto nusikaltimų finansų sistemai, valstybės tarnybai ir nuosavybei požymius. Šiuo metu pranešimai apie įtarimus niekam nepateikti, skelbia prokuratūra.

Organizuoti ikiteisminį tyrimą ir jam vadovauti pavesta Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorui, o atlikti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.

Lietuvoje visi indėliai iki 100 tūkst. eurų (345 tūkst. Lt) yra šimtu procentu apdrausti.

Primename, kad trečiadienį Lietuvos bankas laikinai sustabdė „Snoro" veiklą. Lietuvos bankas teigia, kad priemonių imtasi įvertinus „Snoro” finansinę būklę, pastarųjų metų veiklos tendencijas ir naujausio inspektavimo rezultatus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)