Išgirdusi, kad šiame posėdyje nebus priimtas sprendimas, Lietuvos maistininkų profsąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė piktinosi laiko tempimu.

Jos teigimu, šis klausimas, anot jos, tęsiasi jau nuo 2008 m., tačiau sprendimas taip ir nepriimamas.

„Lietuva darosi nekvalifikuoto darbo zona, kur 36 proc. žmonių gauna minimalų atlyginimą, tai tikrai yra nenormalu“, – sakė ji.

Profsąjungos atstovė atkreipė dėmesį, kad gaunantys minimalų atlyginimą iš karto yra pasmerkti gyventi skurde, nes skurdo riba yra 800 Lt. Be to, anot jos, minimalaus atlyginimo didinimas padėtų bent iš dalies išspręsti „vokelių“ problemą.

„Tyrimai parodė, kad tie žmonės, kurie uždirba minimalų atlyginimą, išleidžia daugiau nei 1000 Lt. Tai iš kur jis gauna tų pinigų? Iš dangaus, matyt, jie ateina iš šešėlinės ekonomikos, todėl tuo turėtų būti suinteresuota Vyriausybė. Sutvarkę minimalios algos klausimą, mes iš dalies sutvarkytume „vokelių“ klausimą“, – kalbėjo ji.

Profsąjungos vadovės nuomone, minimalų atlyginimą galima būtų didinti nuo kitų metų liepos. Jį kelti esą galima būtų palaipsniui, kol bus pasiektas 1000 Lt per mėnesį lygis.

Vydas Puskepalis
Kolegei pritarė Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vydas Puskepalis, tvirtinęs, kad būtina atskirti minimalios algos ir pašalpų gavėjus, nes dabar esą neapsimoka dirbti už minimalų atlyginimą.

„Po metų jūs tikrai nerasite darbuotojų ir sakysite, kad jums reikia įsivežti darbuotojų iš Ukrainos, o mes atsakysime ne“, – teigė jis.

Didinti ankstoka

Tačiau darbdaviai neskubėjo pritarti pasiūlymui, jie ragino sudaryti darbo grupę, kuri pateiktų konkrečius pasiūlymus dėl minimalios algos ir neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimo.

Panevėžio Prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas posėdyje sakė, kad 100 Lt padidinta alga nesugrąžins jaunimo ir Anglijos ir Airijos, kur minimalus atlyginimas yra apie 1000 eurų. Tuo metu įmonėms, kurios dar tik kapanojasi iš krizės, todėl dar vertėtų palaukti geresnių laikų.

„Mano nuomone, 100 Lt ar 200 Lt padidintas minimalus atlyginimas tikrai šešėlio nesumažins arba jį sumažins labai minimaliai. „Vokeliuose“ mokamos kur kas didesnės sumos ir nė verslininkas nerizikuos mokėdamas 100 Lt „vokelyje“. Aš sakyčiau, kad šiandien didinti minimalią alga yra truputį ankstoka, – kalbėjo verslo atstovas.

Jo nuomone, svarstant dėl minimalaus atlyginimo didinimo tuo pačiu metu vertėtų pagalvoti ir apie mokesčių mažinimą: „Tai yra eilinis mokesčių pakėlimas darbdaviams“.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos prezidiumo narys Vytautas Zimnickas sakė, kad svarstant minimalaus atlyginimo didinimą reikėtų kalbėti ir apie neapmokestinamojo minimumo didinimą.

„Jeigu mes minimalią algą padidinsime iki 900 Lt, tai realiai žmogus padidėjimą pajus 65 Lt. Nei perkamoji galia, nei jo biednumas neišsispręs. Mes turėtume su Vyriausybe kalbėti tiesiai šviesiai dėl neapmokestinamos dalies peržiūrėjimo. Tada sprendimai bus kur kas labiau apčiuopemesni žmonėms“, – teigė jis.

Trišalėje taryboje pateikti „Eurostat“ duomenys, iš kurių matyti, kad Lietuvoje minimalus atlyginimas yra didesnis tik už Rumunijos ir Bulgarijos.

Šiuo metu minimalus atlyginimas Lietuvoje yra 800 Lt prieš mokesčius arba 680 Lt po mokesčių. DELFI primena, kad speciali Vyriausybės sudaryta darbo grupė siūlė didinti minimalų atlyginimą iki 900 Lt arba 1000 Lt.

Jos nuomone, tai yra vienas iš būdų paskatinti eiti žmones dirbti, o ne naudotis socialinių pašalpų sistema.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją