Pusė apklaustųjų dabartinę situaciją Lietuvoje vertina kaip palankią investicijoms ir augimui per įmonių įsigijimus. 55 proc. tyrime dalyvavusių įmonių šiais metais planuoja didinti darbuotojų atlyginimus ir 41 proc. planuoja didinti darbuotojų skaičių. Dauguma (54 proc.) įmonių 2011 m. pagrindinį dėmesį ketina skirti pardavimų ir rinkodaros tobulinimui. Didžioji dalis (44 proc.) tyrimo dalyvių mano, jog šiandieninėje ekonominėje situacijoje įmonėms svarbiausia susitelkti ties vidutinės ir ilgalaikės trukmės strategijomis.

„Akivaizdu, kad verslas supranta, jog norint sėkmingai veikti rytoj, investuoti į žmogiškuosius išteklius, technologijas ir procesų efektyvumą reikia jau šiandien. Tęstinis kaštų mažinimas buvo svarbus siekiant išgyventi, bet nepadės laimėti atsigaunančioje ekonomikoje“,- teigia „KPMG Baltics“ partneris Domantas Dabulis.

Dauguma (43 proc.) apklaustųjų mano, kad pagrindinė krizės priežastis Lietuvoje buvo neprotinga šalies biudžeto politika, o 27 proc. teigia, kad dėl to kalta bankų paskolų politika, vykdyta neįvertinant galimos rizikos.

61 proc. tyrimo dalyvių mano, kad Lietuva yra tokia pat patraukli investuotojams kaip ir kitos centrinės ir rytų Europos šalys. Tiek pat respondentų tiki, kad užsienio investicijų lygis Lietuvoje išliks stabilus ir per ateinančius 12 mėnesių. Dar 29 proc. procentai mano, jog užsienio investuotojai investicijas šalyje didins. „Lietuva dėl užsienio investicijų konkuruoja su kaimyninėmis šalimis. Pozityvios verslo atstovų numatomos perspektyvos gali labai greitai pasikeisti, jei Vyriausybė priims nepalankius sprendimus, pavyzdžiui, dėl progresinių mokesčių įvedimo. Tai sumažintų Lietuvos patrauklumą kaimyninių šalių atžvilgiu“,- svarsto „KPMG Baltics“ partneris D. Dabulis.

Vyriausybė, vykdydama struktūrines reformas, pirmenybę turėtų teikti biurokratijos ir administravimo naštos mažinimui – tam pritarė dauguma (41 proc.) respondentų. Net 63% tyrimo dalyvių teigė, kad dabar Lietuvos mokesčių politikoje svarbiausia – stabilumas ir nuspėjamumas.

Estijoje 4-6 proc. BVP augimo tikisi 50 proc. respondentų, o 47 proc. respondentų mano, jog BVP augs 1-3 pro. Latvijoje 74 proc. verslo atstovų prognozuoja 1-3 proc. BVP augimą.

50 proc. apklaustųjų Lietuvoje ir 47 proc. Latvijoje mano, kad šešėlinės ekonomikos lygis šalyje sudaro 25-40 proc.. Estijoje šešėlinė ekonomika matoma kaip mažesnė problema – net 61 proc. apklaustųjų mano, jog jos lygis yra 10-25 proc., o trečdalis tiki, jog šešėlinės ekonomikos lygis yra žemesnis nei 10 proc.

Tyrimas „Ekonomikos pulsas“ Lietuvoje ir Latvijoje vykdytas pirmą, o Estijoje antrą kartą. Juo siekta išsiaiškinti verslo atstovų požiūrį į šiandieninę verslo aplinką ir ekonomikos perspektyvas. Tyrime dalyvavo 90 Lietuvos verslo atstovų. Tyrimas internete vykdytas 2011 m. kovo 1-16 dienomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją