Bendradarbiaujant tikimasi išsaugoti ir mokslinį potencialą, nes aukštųjų technologijų kūrimas nerado vietos ir tarp prioritetų, kuriems bus skiriama Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšos, rašo dienraštis "Verslo žinios".

Dabar Lietuvoje veikiančios šviesos ir lazerių technologijų pramonės įmonės per metus pagamina ir parduoda produkcijos už 10 mln. eurų (34,5 mln. litų), o per artimiausius 10 metų planuoja padidinti pardavimus iki 1 mlrd. litų. Dešimt lietuviškų bendrovių visą pagamintą lazerinę produkciją parduoda užsienyje - JAV, Japonijoje, Malaizijoje, Taivane, Pietų Korėjoje, ES šalyse.

"Nusprendėme burtis į asociaciją ir bandyti įgyvendinti Vakaruose dažnai taikomą, bet Lietuvoje dar nelabai populiarų principą "bendradarbiaukime konkuruodami", - sakė vienas iš asociacijos iniciatorių, didžiausios Lietuvoje lazerius ir įrangą gaminančios bendrovės "Eksma" vadovas Rimantas Kraujalis.

Anot jo, "tokia konsolidacija leistų dabar palyginti smulkioms įmonėms susiburti ir dalyvauti tarptautiniuose projektuose, taip pat vykdyti projektus ir Lietuvoje".

"Mums naudinga turėti asociaciją, nes valstybė su mažomis įmonėmis nelabai šneka", - teigė bendrovės "Ekspla" direktorius Kęstutis Jasiūnas. Ši bendrovė kartu su įmone "Šviesos konversija" yra pikosekundinių lazerių pasaulio gamintojų penketuke.

Pasak K.Jasiūno, lazerininkams ir kitų aukštųjų technologijų kūrėjams nebus prieinami ES struktūriniai fondai - Lietuvos bendrajame programavimo dokumente ši šaka apeita. "Dar ir dėl to kuriame asociaciją, nes praeis kokie 5 metai ir mes būsime nebekonkurencingi", - sakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją