Tai antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Savivaldybės skaičiavimais, dėl Vyriausybės veiksmų kiekvienas vilnietis „vidutiniškai negavo 1700 Lt“.

Anot A.Zuoko, pirmiausiai skundžiamasi dėl palyginti mažos Vilniaus biudžetui tenkančios čia surenkamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies.

Būtent negautas GPM sudaro didžiąją dalį ieškinio sumos – net 542 mln. Lt.

Mero teigimu, visus iš Vyriausybės prašomus priteisti pinigus būtų galima panaudoti gatvių remontui, dviračių takams, vaikų darželių statyboms, o ir viešojo transporto bilietai būtų apie 20 proc. pigesni.

„Praeitoje kadencijoje vilniečiai neturėjo savo miesto mero. Politinės partijos turėjo savo atstovus mero poste“, - savo pirmtakus Juozą Imbrasą, Vilių Navicką ir Raimundą Alekną kritikavo A. Zuokas.

Jis taip pat pažymėjo, esą dėl susiklosčiusios padėtie savivaldybė beveik nepajėgi skolintis ar spręsti savo finansines bėdas.

„Štai kodėl šiandien praktiškai visi bankai atsisako dirbti su Vilniaus miesto savivaldybe“, - sakė A. Zuokas, pridurdamas, esą Vilnius yra „pagrindinis donoras“ valstybės biudžetui, o donoras šiuo metu kone merdi.

GPM proporcijų paskirstymą meras vadino „politiniu sprendimu kenkti Vilniaus miesto gyventojams“.

„Galėčiau pasakyti, kad biudžeto projektas, kurį pateikė Vyriausybė Seimui, yra politiškai neatsakingas sprendimas. Tai yra sąmoningas veiksmas, siekiant tam tikrų politinių tikslų. (...) Premjeras norėtų, kad Vilniaus miesto situacija būtų bloga. (...) Parodant, kad kiti nesusitvarko arba nesugeba kažko padaryti“, - pridūrė politikas.

A. Zuoko teigimu, miesto finansinė padėtis yra „valdoma“. „Bet tos situacijos valdymas yra per brangus“, - pažymėjo meras. Anot jo, kol kas nėra jokios grėsmės, kad sostinėje prasidės algų ar socialinių išmokų vėlavimas.

Beje, neseniai nutrūko savivaldybės konkursas, kuriame miesto valdžia, įkeisdama savivaldybės dangoraižį, mėgino pasiskolinti 77 mln. Lt. Tačiau negauta nė vieno pasiūlymo, o savivaldybė planuoja koreguoti sąlygas ir konkursą skelbti iš naujo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją