"Jis (ministras A.Borgas - BNS) sakė, kad ES ir Šiaurės šalys mano, jog Lietuva turėtų kreiptis į TVF", - rašoma JAV ambasados Stokholme parengtoje ataskaitoje, kurią penktadienį paviešino WikiLeaks.

Švedijos ministras 2009 metų kovo 16 dienos susitikime sakė manantis, kad Lietuvos nenorą kreiptis į TVF lemia Latvijoje dėl tokio žingsnio kilusios politinės problemos.

Anot dokumento, Švedijos Finansų ministerijos vadovas taip pat svarstė, kad Stokholmui gali tekti suteikti dvišalę finansinę paramą Lietuvai.

"Visos trys Baltijos šalys turėtų būti vertinamos vienodai; Švedijai reikėtų paremti Lietuvą prieš skiriant papildomą finansavimą Latvijai", - taip Švedijos ministro nuostatas pateikė JAV diplomatai.

Lietuvos Vyriausybė 2009 metais atsisakė kreiptis į TVF paskolos ir nusprendė skolintis tarptautinėse rinkose, motyvuodama siekiu išsaugoti savarankiškumą. Kritikai sako, sako, kad skolinimasis iš TVF būtų buvęs pigesnis.

Po aprašyto A.Borgo susitikimo su JAV pareigūnais praėjus vos dviem savaitėms, tuomet dar tik kandidatė į prezidento postą Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad kreipimasis į tarptautinės organizacijas "demonstruoja politinę impotenciją".

2009 metais Lietuvos bendrasis vidaus produktas smuko apie 15 proc.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją