Pramonės gamintojų produkcijos kainų metinis augimas Lietuvoje išlieka vienas didžiausių tarp 27 Europos Sąjungos (ES) valstybių. Per metus - 2011-ųjų balandį, palyginti su 2010 metų balandžiu, - šis rodiklis padidėjo 10,5 procento ir Lietuva, kaip rodo ES statistikos tarnybos "Eurostat" duomenys, užėmė penktąją poziciją.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento analitikas Aleksandras Izgorodinas teigia, jog tiek Lietuvoje, tiek ES pramonės produkcija gana smarkiai brangsta dėl to, kad žaliavų ir energetinių išteklių kainos, pasaulinės krizės laikotarpiu pasiekusios žemumas, dabar ryškiai kyla. Naftos kaina jau seniai viršija 100 JAV dolerių už barelį, visų kitų pramonei svarbių metalų, pavyzdžiui, geležies, vario, kainos irgi kopia į rekordines aukštumas.

Kalbėdamas apie ateitį A.Izgorodinas sako, kad sparčiausias pasaulinis žaliavų ir energetinių išteklių kainų kilimas jau yra įveiktas. "Vyriausybės pasauliniu mastu imasi griežtesnių priemonių kainoms pažaboti. Europos centrinis bankas, siekdamas suvaldyti augančią infliaciją, pradėjo palūkanų normų didinimo ciklą. Tai padaryta po 3 metų pertraukos. Australija ir Kinija taip pat siekia suvaldyti infliaciją. Todėl sparčiausias žaliavų ir energetinių išteklių brangimo etapas baigėsi. Ateityje galima tikėtis nuosaikaus 5-7 proc. jų augimo iki šių metų pabaigos. Todėl ir produkcijos kainos ateityje kils nuosaikiau", - mano A.Izgorodinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją