"Lietuvai svarbu, kas nutiks su Europos ekonomika. Didžiąją dalį Lietuvos eksporto - per 60 proc. - sudaro Europos rinkos, 30 proc. JAV ir Rusija. Ateinančius du ar tris ketvirčius Europos ekonomika augs lėtai, gal tik 1 proc., ar netgi 0,5 proc., taigi ir Lietuvos eksportas gali sulėtėti nuo 5-10 iki 30 proc. Tačiau tai nereiškia recesijos, tai labiau žada lėtesnį ekonomikos augimą", - sakė D.Hale'as DELFI.

Į verslininkų klausimą, ar Lietuvai vis dar verta siekti įstojimo į neaiškios ateities euro zoną, D.Hale'as atsakė, kad Lietuvai būtų logiška taip pasielgti, nes ji yra europietiška valstybė, jos ekonomika tampriai susieta su Europa, tačiau ekspertas pripažino, kad tuomet Lietuva prarastų veiksmų laisvę.

Kalbėdamas apie pasaulio ekonomiką, ekspertas pabrėžė, kad dabar ji labiau nei bet kada priklauso nuo politinių sprendimų. Nuo to, dėl kokio ekonomikos gaivinimo plano susitars JAV politikai, kokius sprendimus dėl savo ekonomikos priims Graikija, Italija ir Ispanija, kaip su jomis elgsis stipriosios Europos valstybės, priklausys pasaulio ekonomikos situacija.

"Lietuvos ekonomikai svarbu, ne tai, kas vyksta Portugalijoje ir Airijoje, nes tai yra palyginus mažos valstybės. Lietuvai svarbiau, kaip plėtosis Lenkijos, Vokietijos, Švedijos, Prancūzijos ekonomikos. O visų jų augimas, išskyrus Lenkijos, sulėtės", - aiškino D. Hale'as.

Kalbėdamas apie krizinius darbuotojų atleidimus, D.Hale'as pabrėžė, kad atsigavus ekonomikai dėl to įmonės gali turėti susidurti su sunkumais. "Atleidusios darbuotojos įmonės netenka priėjimo prie jų įgūdžių ir kompetencijų, tuo momentu tai leidžia sutaupyti, tačiau atsigavus verslui tokius darbuotojus gali būti sunku surasti. JAV jau susidūrė su šia problema", - sakė ekonomistas DELFI.

Nepaisant sunkios Graikijos būklės ir vis dažniau iš Vokietijos politikų pasigirstančių abejonių dėl Graikijos gelbėjimo prasmingumo, D.Hale'as mano, kad Graikija vis dėlto bus išgelbėta, o ES nesubyrės, tikintis, kad Pietų Europos šalys imsis reformų ir taupymo.

Pareikšti savo išvadas vidaus ir tarptautinės ekonomikos klausimais D. Hale'as buvo kviečiamas į JAV kongreso komitetus, į jo nuomonę įsiklauso aukščiausi pareigūnai. Jis nuolat rašo straipsnius "Wall Street Journal", "Financial Times", "Harvard Business Review", komentuoja TV laidose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją