Iš šių maisto produktų gauname 35 proc. visų kalorijų, didžiąją dalį mineralų, vitaminų ir antioksidantų. Tačiau bitės sparčiai miršta (arba yra sunaikinamos), ir tai kelia vis didesnį susirūpinimą.

Žmonės, kurie laiko bites, pastebi mįslingą jų nykimą, ir svarsto, ar jos nyksta dėl parazitų, viruso ar pesticidų, kurie sukelia sumaištį jautrioje jaunų bičių sistemoje, o gal dėl šių destruktyvių veiksnių visumos.

Iki šiol bičių krizė buvo vertinama kaip specifinė, tik su šia rūšimi susijusi problema, tačiau JT maisto kainų indeksui pasiekus rekordines aukštumas, o dėl grūdų stygiaus kylant revoliucijoms Artimuosiuose Rytuose, siekiama išsiaiškinti, ar bičių nykimas nėra susijęs su didėjančia maisto saugumo rizika.

„Rabobank“, suteikiantis paskolas žemės ūkio verslui, pranešė, kad per žiemą neišgyvenančių bičių kolonijų skaičius išaugo nuo istorinės 10 proc. normos iki 30–35 proc. Europoje šis rodiklis jau pasiekė 20 ar daugiau proc., panaši tendencija pastebima Lotynų Amerikos ir Azijos šalyse.

Albertas Einsteinas, kuris pagarsėjo drąsiais pareiškimais (dažnai klaidingais) kažkada pasakė, kad Žemėje išnykus bitėms, žmonės sugebėtų išgyventi tik ketverius metus.

Tačiau, „Rabobank“ teigimu, toks apokaliptinis scenarijus yra perdėtas. Pagrindiniai žmonių maisto šaltiniai – kukurūzai, kviečiai ir ryžiai – apdulkinami vėjo.

Tačiau bitės apdulkina riešutus, melionus ir uogas, jos svarbios apdulkinant citrusinius vaismedžius, obelis, svogūnus, brokolius, kopūstus, Briuselio kopūstus, cukinijas, paprikas, baklažanus, avokadus, agurkus, kokoso palmes, pomidorus ir pupas, taip pat kavamedžius ir kakavmedžius.

Tai sparčiausiai auganti ir pažeidžiamiausia pasaulio žemės ūkio ekonomikos sritis. 80–90 proc. apdulkinimo atlieka naminės bitės. Drugiai ir drugeliai neįveikia didelių atstumų, todėl negali apdulkinti didelių laukų.

Bičių populiacija nyksta taip sparčiai, kad trinka pusiausvyra, ypač Jungtinėse Valstijose. Nuo 1961 m. keturiskart išaugo apdulkinamų augalų produkcija, tačiau bičių kolonijų sumažėjo perpus. Bičių skaičius vienam hektarui sumažėjo 90 proc.

Kinijoje taip pat kyla panašių problemų. Devintajame dešimtmetyje bitės išnyko nuo pesticidų, naudojamų kriaušių soduose, todėl vaismedžiai dabar apdulkinami dirbtinai, naudojant plunksnų šepetėlius. Tai daug pastangų reikalaujantis darbas, kai tuo tarpu bitės gali apdulkinti iki 300 mln. žiedų per dieną.

Vokietija, Prancūzija ir Italija uždraudė kai kuriuos pesticidus, ypač neonikotonoidus, kurie kenkia bičių atminčiai.

„Rabobank“ ragina pasaulio šalis susirūpinti šia problema ir įvesti griežtesnes taisykles, kad bitininkai nebekovotų vieni. Siūloma pradžiai sumažinti pesticidų naudojimą dieną, kai bitės ieško maisto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją