„Galima įvairiai diskutuoti dėl temperatūrų, bet esmė yra tokia, kad istoriškai per 106 metus lenktynės niekada nebuvo atšauktos dėl šalčio. Tradicijos tęstinumas ir yra svarbiausia. (...) Yra galimybės startuoti“, - rytinėje spaudos konferencijoje sakė Zarasų meras Arnoldas Abramavičius.

„Senas posakis yra: blogo oro nebūna, tik apranga. Visi, kurie atvyks, bus gerai apsirengę. Šaltukas, bet su labai gera saule, mano manymu, kviečia į gamtą. Nemesk kelio dėl takelio“, - šypsojosi ir šalčiui gerai pasiruošęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. Jis pridūrė, kad Lietuva galėtų pagalvoti ir apie galimybę Sartus paskelbti nacionaline švente.

Prieš lenktynes buvo skelbta, kad hipodrome turėtų pasirodyti apie devynias dešimtis žirgų, tačiau šeštadienį į trasą išbėgs iki šešių dešimčių. Organizatoriai neigia, kad dalis vadeliotojų pabūgo šalčio. Anot „Promo event“ vadovo Dariaus Jonušio, dalis žirgų šeimininkų tiesiog nespėjo pasiruošti lenktynėms.

„Nėra taip, kad atsisakė dėl šalčių“, - teigė D. Jonušis. Tačiau jis neabejojo, kad daliai svečių sprendimą važiuoti į Sartus ar ne, apkartino pranešimai apie galimai dėl šalčio atšaukiamas ristūnų varžybas.

Dėl šalčio žirgams arklidėse papildomai įrengtos šildomo vandens talpos, parūpinami specialūs apklotai, kad nuo bėgimo sukaitę žirgai nesusirgtų. Organizatoriai tvirtina, kad žirgus apžiūri veterinarai, kad lenktynėse dalyvautų tik visiškai sveiki ristūnai.

Žiūrovų mažiau nei įprasta

Lenktynių svečiams šiemet sukrauta laužų, daugiau prekybininkų žada siūlyti karštus gėrius, maistą, apsauga pasiruošusi padėti ir per daug įšilusiems žiūrovams. Tačiau 12.30 val., praėjus maždaug pusvalandžiui nuo lenktynių starto, mugės takas buvo smarkiai apytuštis.

„Ką jūs, žmonių penkis kartus mažiau... Anksčiau eilės stovėdavo, dabar matote…“, - mosteli riestainių pardavėja, prie prekystalio turinti tris potencialius pirkėjus.

„Mugė penkis kartus mažiausiai mažesnė nei pernai. Apėjau iš karto. Matyti, kad daugiau turėjo būti, nes prekybininkams vietos sužymėtos. Pernai gi visas takas būdavo, pilna pilna“, - kalbėjo Sartų viešnia Elena ir mosteli scenos link, kur pagal liaudies dainas kol kas linksminasi tik pora pirmųjų šokėjų.

Nors mugė ir sumenkusi, tačiau kaip visada tradiciškai galima nusikaldinti lenktynių monetų, įsigyti veltinių, šiltų kepurių, varžybų simboliais tapusių riestainių karolių, kurie šiemet čia kainuoja apie 6 litus, įvairių tautodailės suvenyrų, papuošalų.

„Mažiau žmonių, bet smagu“, - šypsojosi molinukus parduodanti viešnia.

Įdienojus kiek atlėgo ir rytinis speigas, prieš rungtynes spaudęs beveik iki 30 laipsnių šalčio. Kur kas daugiau žiūrovų susirinko praėjus maždaug valandai po lenktynių pradžios – mugė, šokiams skirta aikštelė, lauko užkandinė šurmuliavo bene tris kartus labiau nei nuo ankstyvo ryto.

Važiuojant į lenktynes nebuvo ir įprastų eilių, automobiliui pastatyti vietos buvo taip pat apsčiai. Dažnas svečias ant veido dėvi ir slidininko kaukes, kurios atidengtas palieka tik akis ir burną, kumštines pirštines, šiltus, neretas – veltinius batus.

Dėl paskelbtos informacijos apie atšaukiamas lenktynes, savo planus pakeitė ir šunų kinkinių šeimininkai, todėl šunų varžybos neįvyko.

Ristūnų lenktynių prizinis fondas siekia 57 tūkst. litų.

Vadeliotojai: žirgams pavojaus nėra

Įdienojus ir pakilus saulei raiteliai vienu balsu kalbėjo, kad žirgai jaučiasi puikiai, tačiau atsargesni vadeliotojai nenorėjo jų per ilgai suplukusių laikyti lauke ir skubėjo į arklides. Anot žirgų šeimininkų, termometrams nenusmukus iki dvidešimt penkių dėl žirgų nerimauti neverta. Patys žirgų šeimininkai kalbėjo, kad popiet šaltis sumenko iki maždaug aštuoniolikos laipsnių.

Didįjį prizą su žirgu Sakalu iškovojęs Stanislovas Kėrys sako laukęs, kad šalčiai per Sartų lenktynes kiek atlėgs.

„Tikėjomės šalčių, kadangi paskutinė savaitė buvo tokia. Bet mes manėme, kad tikrai geras oras bus šeštadienį, truputį bus mažesnė temperatūra. Ir tai pasiteisino. Oras tikrai neapvylė. Mano nuomone, žirgų sveikatai tikrai nekenkia tokia dalykai, net ir dvidešimt penki laipsniai“, - po finišo DELFI sakė S. Kėrys. Paklaustas apie trisdešimties laipsnių šaltį rytą vadeliotojas juokėsi savo žirgo taip anksti neginęs.

„Iš ryto nevažiuojame, mes apie pietus važiuojame, žinome, kada važiuoti“, - sakė S. Kėrys

„Oi, geras oras. Sausas, saulėtas oras, žirgams viskas gerai. Aš jaučiuosi puikiai“, - DELFI kalbėjo vadeliotojas Jevgenijus Ivanovas, laimėjęs Seimo įsteigtą prizą.

Sartų lenktynių rezultatai

„Sartų tradicijų“ prizas – Egidijus Gudonis (žirgas Grimas)
„Žiemos stajerių“ prizas – Žydrūnas Vasilionka (žirgas Salsa de Garonne)
„Eikliojo žirgo“ prizas – Egidijus Gudonis ( žirgas Gepardas)
„LR Seimo“ prizas – Jevgenijus Ivanovas (žirgas Sir Nile)
„Zarasų krašto“ prizas – Edvardas Vinskus ( žirgas Nut Augustinu)
„Biržų žemtiekimo“ prizas – Vita Lingytė ( žirgas Rosiway)
„Kūno kultūros ir sporto departamento“ prizas – Vaidas Rimša (žirgas Regency Herold)
„Dusetų krašto“ prizas – Saulius Matulevičius (žirgas Kijevas)
„Emilijos Pliaterytės“ prizas – Kjell Wallin (žirgas King of Vick)
„Didysis žiemos“ prizas – Stanislovas Kėrys (žirgas Sakalas)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją