Taip nusprendė EP Aplinkosaugos komitetas, kuris antradienį balsavo dėl ES reglamento, kuriuo siekiama suteikti valstybėms narėms daugiau kompetencijos dėl GMO auginimo jų teritorijoje. Pavojaus aplinkai argumentai leistų geriau apsaugoti ES šalių sprendimus dėl GMO draudimo ginčuose su kitomis Pasaulio prekybos organizacijos narėmis, mano europarlamentarai.

2010 m. vasarą Europos Komisija pateikė pasiūlymą, kuris suteiktų ES valstybėms narėms galimybę riboti arba drausti ES lygiu aprobuotų genetiškai modifikuotų kultūrų auginimą jų teritorijoje. Antradienį EP Aplinkosaugos komitetas balsavo dėl šio pasiūlymo pakeitimų, kurie leistų šalių vyriausybėms draudimą grįsti aplinkosauginiais argumentais.

Nors kai kurie komiteto nariai norėjo atmesti EK pasiūlymą, dauguma pritarė jam su pakeitimais. EP narės Corinne Lepage (Liberalų ir demokratų aljansas, Prancūzija) parengtam pranešimui pritarė 34 europarlamentarai, 10 balsavo prieš, o 16 susilaikė. Po balsavimo ji kalbėjo: „Tai aiškus signalas Tarybai ir Komisijai: ES leidimų išdavimo sistema turi likti, tačiau turime pripažinti, kad poveikis aplinkai ir žemės ūkiui, taip pat su užteršimu susijęs socialinis bei ekonominis poveikis gali būti valstybių narių naudojami kaip argumentai pagrindžiant GMO auginimo draudimą“.

Šiuo metu Austrija, Prancūzija, Graikija, Vengrija, Vokietija ir Liuksemburgas remdamosi galiojančia ES direktyva naudoja taip vadinamą „išlygą dėl apsaugos priemonių“ drausdamos tam tikrų GMO auginimą savo teritorijoje. Nors jos savo draudimą grindžia poveikio aplinkai ir sveikatai argumentais, EK siūlomas tekstas leistų remtis tik kitais su „visuomenės interesais susijusiais argumentais“, t.y. nesusijusiais su neigiamu poveikiu aplinkai ir sveikatai.

Tačiau europarlamentarų manymu, valstybėms narėms turėtų būti leista naudoti ir aplinkosauginius argumentus, pvz., susijusius su kenkėjų atsparumu pesticidams, invaziniais augalais arba su biologinės įvairovės išsaugojimu. Tai suteiktų didesnę teisinę apsaugą ES šalims Pasaulio prekybos organizacijos ginčuose dėl GMO draudimo ir papildytų Europos maisto saugos tarnybos vaidmenį vertinant GMO poveikį sveikatai ir aplinkai.

Dėl šio reglamento visas EP balsuos birželio mėn. Jis tiesiogiai nepaveiks genetiškai modifikuotų kultūrų autorizacijos ir rizikos vertinimo procedūros, kuri ir toliau bus atliekama ES lygiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją