Apie nustatytą maro atvejį informuota Europos Komisija, Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija, kaimyninių šalių veterinarijos tarnybos.

Aplink ligos židinį 3 km ir 10 km spinduliu nustatytos apribojimų zonos. Organizuojamas mėginių ėmimas. Tyrimai tęsiami, teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Pasak tarnybos direktoriaus, vyriausiojo valstybinio veterinarijos inspektoriaus dr. Jono Miliaus, patvirtinus klasikinį kiaulių marą, laikinai uždraustas kiaulių išvežimas „iš“ ir kiaulių įvežimas „į“ Lietuvos teritoriją.

Pasak J. Miliaus, nepakankamos kiaulių ūkio savininkų kontrolės priemonės gali sudaryti milžiniškų ekonominių nuostolių kiaulių ūkiams. Gyvulių gaišimas nuo šios ligos yra 80–100 proc.

Klasikinis kiaulių maras - žmonėms nepavojinga liga.

Tarnyba prašo ūkininkus, auginančius kiaules, stebėti auginamų kiaulių sveikatos būklę bei taikyti biosaugos priemones. Esant bet kokiam užkrečiamosios ligos įtarimui informuoti:

- Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visa parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403

- teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų kontrolės centrus (visą parą);

- pranešti privačiam veterinarijos gydytojui.

Lietuvoje klasikinio kiaulių maro liga paskutinį kartą registruota 2009 metais.

Neatmeta ir tyčinio užkrato versijos

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas J. Milius teigia kol kas negalįs pasakyti, dėl kurių priežasčių „Beržų komplekse“ išplito kiaulių maras, tačiau, pasak jo, neatmetama ir tyčinio užkėtimo versija.

„Mes neatmetame ir tyčinių dalykų versijos. Tą klausimą perdavėme išsiaiškinti Generalinei prokuratūrai, kadangi mes turime kreiptis ir pranešti Generalinei prokuratūrai, kad išsiaiškintų, ar nebuvo kokių tyčinių dalykų“, - Vyriausybėje žurnalistams sakė J. Milius.

Klausiamas apie galimus kiaulių maro bei sustabdyto importo ir eksporto nuostolius, Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas teigė negalįs šiuo metu įvardinti nuostolių, bet esą dėl jų padengimo bus kreipiamasi į Europos Komisiją.

„Šiandien dienai apie nuostolius negaliu pasakyti, jie yra skaičiuojami. Yra prie kiekvienos savivaldybės žemės ūkio ministro sudaryta komisija ir tą jie atliks. Atlikus tą darbą, mes kreipsimės į Europos Komisiją dėl nuostolių padengimo. Jeigu draudimas yra, įmonė dėl draudimo taip pat kreipsis“, - aiškino J. Milius.

Anot jo, Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai „Beržų komplekse“ dirbs tol, kol likviduos užkrato židinį. J. Milius sakė neturįs duomenų apie užkrato išplitimą.

„Kol kas tokių duomenų (apie išplitimą – DELFI) neturime. Aišku, mūsų žmonės tuo klausimu dirba kiekviename rajone, aiškinasi ir jei padidės susirgimai, mes iš karto atliekame tyrimus. Ypatingai atliekame tyrimus laukinės faunos, tai yra šernų. Esame davę komandą tirti nušautų šernų kraują, nes čia yra pagrindiniai nešiotojai“ - teigė J. Milius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją