Nuo 11 val. dėl varžybų datos diskutavo organizatoriai, veterinarijos specialistai, Gyvūnų globos draugijos atstovai. 

„Konkrečių sprendimų nėra priimta. Rytoj Dusetose rinksis visi organizacinio komiteto nariai ir galutinai bus paskelbta dėl varžybų datos“, - DELFI teigė varžybas organizuojančios Žemės ūkio ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius.

Pasak V. Rekevičiaus, diskusijų kelia ir laukiama oro temperatūra, ir iš užsienio atvykstantys svečiai, ir klausimai dėl gyvūnų gerovės. Pašnekovas pastebėjo, kad per 104-erius metus dėl šalčio varžybos niekada nebuvo atidėtos – taip pasielgta tik 2008 m., kada buvo šilta ir nebuvo sniego.

Antradienio rytą ŽŪM suskubo skelbti žiniasklaidos pranešimus, kad iš vasario 4-os varžybos nukeliamos į vasario 11-ąją. Lietuvos Ristūnų sporto asociacija prabilo, kad, spaudžiant tokiam šalčiui, gyvūnai būtų žudomi.

Žirgų sveikata nerizikuos

„Žirgai - mūsų atsakomybė - jei temperatūra bus minus 32, žirgų savininkai atsisako duoti žirgus tokiomis sąlygomis varžyboms. Juk jie bus perkaitę, tada peršalę, paskui reikės laukti apdovanojimų“, - DELFI aiškino Lietuvos Ristūnų sporto asociacijos prezidentas Arūnas Degutis.

Asociacija kreipėsi į ministeriją pranešdama, kad žirgų savininkai atsisako rizikuoti ristūnų sveikata ir žirgų į varžybas neveš.
Pasak A. Degučio, žirgams būtų tinkamas maždaug 20 laipsnių šaltis. Nors žirgai pakelia šaltį, problemų atsiranda dėl krūvių atsirandančių temperatūrų skirtumų. „Uždėti gūnią neužtenka, o Dusetose esančios arklidės nepakankamos žirgų sveikatai užtikrinti“, - kalbėjo A. Degutis.

Jo nuomone, konflikto neturėtų būti, nes gyvūnų saugą užtikrina ir Gyvūnų apsaugos įstatymas. „Žirgus išleisime, o paskui visa Europa rėks, kad žudome gyvūnus, jau nekalbant apie tai, kad kažkas patirs nuostolius“, - sakė pašnekovas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prognozėmis, šeštadienio naktį turėtų paspausti 24-29 laipsnių šaltis, dieną laikysis 17-19 laipsnių šalčio.

2010 metais Sartuose vykusių lenktynių akimirkos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją