Vieno paukštyno kiaušiniais turguje prekiaujanti ponia Zina sako, kad 10 kiaušinių pabrango vidutiniškai 1,20 Lt. Ir dabar už kiaušinį prašoma nuo 0,50 cnt. “Labai pabrango pastarosiomis dienomis – 1,20 Lt maždaug. Šiuo metu kiaušinių kainos beveik susilygino ir parduotuvėse ir turguje“, – tvirtino kiaušinių pardavėja.

Vienoje „Maxima“ tinklo parduotuvėje kiaušinių antradienį nebebuvo. Pasak pardavėjų – „kurį laiką ir nebus, nes tiesiog nėra“. „IKI express“ lietuviškų dedeklių kiaušinių nebuvo, pardavinėjo latviškus, kurių 10 vnt. kainavo 3,99 Lt. Tokia pat latviškų pakuotė „Grūstėje“ kainavo per 5 Lt, praneša radijo stoties „Laluna“ žinių tarnyba.

Plungės rajone esančio UAB „Kaušėnų paukštynas“ direktorius Justinas Paulauskas teigia, kad kainos kyla, nes įgyvendinus Europos Sąjungos reglamentą, pagal kurį vištų laikymui reikia daugiau erdvės, nemažai vištų teko išpjauti ir pradėjo trūkti kiaušinių.

„Nuo 2012 m. sausio 1 d. visi paukštynai turi būti rekonstruoti pagal naujus ES standartus. Kadangi šitas reglamentas buvo per vėlai pritaikomas, tai dabar yra toks momentas: kai kurie paukštynai uždaryti ir verslininkai nespėjo naujų paukštynų atidaryti. Todėl trūksta kiaušinių. O šiaip visą savaitę kyla kainos, kasdien – nuo 0,25 iki 0,45 ct“, - aiškino paukštyno vadovas.

J. Paulauskas pripažino, jog ir Velykos turi įtakos kiaušinių kainų didėjimui.

„Kiaušinių pardavėjai susiperka produkciją, kad užtektų Velykoms. Rinkoje yra stipriai pakilusios kiaušinių kainos ir neaišku, kiek dar kils“, - konstatavo paukštyno direktorius ir pridūrė, jog tokių brangių kiaušinių, kaip dabar, Lietuvoje dar nebuvo.