Kol už kilogramą pieno gaudavo per litą, apsimokėjo investuoti į pieno ūkį. Paskui kainos krito iki 85 centų, nuo gegužės perdirbėjai moka tik po 73 centus už žaliavinio pieno kilogramą.

"Kiek tų ūkininkų kaime beliko. Stengtųsi bent tuos pačius pasiaukojančius išlaikyti. Juk kaime jau niekas nebenori net pliauskos pakelti. O ūkininkauti - kruvinas darbas, - kalba Onutė Viršilienė. - Dar gerai, kad nesinaudojom Europos parama. Pakelsim kepurę, nustumdysim ūkį buldozeriu - ir sudie!"

Europos parama užveržė kilpą ant kaklo. Pririšo prie ūkio penkeriems metams, nes gaudamas paramą įsipareigojai vykdyti ūkinę veiklą. "Davė Europos pinigų - ir pririšo. Dabar perdirbėjai užsikals milijonus. O mes elgetausim. Juk perdirbimo įmonės jau net kooperatyvus smaugia. Jiems pirmiausia sumažino įkainius už žaliavą", - kalbėjo Užvenčio seniūnijos ūkininkai.

"Dėl durnos mokesčių politikos nė kooperuotis negali. Pavyzdžiui, nusiperkam penki ūkininkai vieną kombainą. Jeigu kuris nors iš partnerių mano laukuose kuls, aš su juo turėsiu sudaryti darbo sutartį", - stebėjosi užventiškis. Tokia žemės ūkio politika, ūkininkų nuomone, sužlugdys kaimą. "Jeigu tos prognozės pasitvirtins, Lietuvos kaimas bus galutinai sužlugdytas", - sakė ūkininkai.

Vilkyškių pieninės žaliavos supirkimo direktorius Rimantas Jancevičius tvirtina, jog sumažėjusios žaliavos kainos - ne pasaulio pabaiga, ir ūkininkai neturėtų pjauti karvių.

"Lietuvoje beliko apie du milijonus 700 tūkstančių žmonių. Išvažiavo darbingiausi, ekonomiškai pajėgiausi valgytojai, - sakė Rimantas Jancevičius. - Mes priversti eksportuoti apie 60 procentų savo produkcijos. Taigi, ir mus veikia pasaulio rinkos." R.Jancevičius dėl sumažėjusių žaliavos kainų kaltina ir per didelį PVM mokestį maisto produktams.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)