Žemės meno paskirtis - stebinti, keistis, suirti

Kitas festivalio „Land Art Raudondvaris“ sumanytojas ir organizatorius – P. Hesso mokinys kaunietis Marijus Gvildys – ne tik Lietuvoje žinomas floristas. Jis dėkojo Kauno rajono savivaldybei už drąsą finansiškai ir morališkai paremti, pasak jo, nepažįstamą, neaiškų renginį ir pažadėjo, jog už tai tikrai neteks jai gailėtis – nuo penktadienio senasis dailusis Raudondvario pilies dvaro sodybos parkas čia apsilankiusiuosius stebins profesionaliais žemės meno kūriniais.

Nustebinti einantįjį pro gamtos objektą – toks esąs pagrindinis žemės meno tikslas.

Žemės meno objektai kuriami gamtoje iš toje vietovėje esančių gamtinių medžiagų, galima panaudoti ir pagalbines, pavyzdžiui, virves, vinis. Toks menas dažniausiai ir eksponuojamas aplinkoje, kurioje buvo sukurtas.

Kaita, laikinumas – kiti žemės meno bruožai. Mat tokie objektai, veikiami gamtos sąlygų, laiko, keičiasi, galop suyra. Taigi gamta grąžinama jai pačiai. Tačiau, pabrėžė P. Hessas, prieš suyrant žemės menui išryškinama gamtos vertė.

Prašome stebėti, balsuoti

Festivalio organizatoriai neabejoja, kad Raudondvario gyventojai bei kiti miestelio svečiai visiškai kitaip nei lig šiol pamatys, pajus dvarvietės sodybos parko medžius, akmenis, kitus natūralios gamtos objektus. Kokią jų vertę, kokį jų grožį išryškina, kokią jiems prasmę suteikia 22 menininkai iš Prancūzijos, Kanados, Šveicarijos, Prancūzijos, Lietuvos, Italijos, Ispanijos, Lenkijos, Taivano, Rusijos, Olandijos, Vengrijos, plačioji visuomenė dvarvietės sodo parke galės stebėti beveik visą savaitę ir balsuoti už geriausią kūrinį. Penktadienį trys balsuotojai burtų keliu bus apdovanojami vertingais prizais.

„Norime, kad profesionalus menas atkeliautų į Kauno rajoną, o Raudondvaris taptų tokio meno sklaidos bei turizmo centru“, – festivalio „Land Art Raudondvaris“, taip pat dvarvietėje veikiančių Menų inkubatoriaus bei Kauno rajono turizmo informacijos centro tikslus apibendrino Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Raminta Popovienė.

Kauno rajono savivaldybė sudarė sąlygas festivalio dalyviams menininkams pamatyti Lietuvą, tačiau, patikslino M. Gvildys, ne paradinę jos pusę: „Svečiams rodysime tikrą, o ne išlaižytą Lietuvą.“