Roberto ir Ilonos Marcinkevičių ūkyje su buliais ir prieaugliu auginama apie 170 gyvulių, iš jų 60 - melžiamos karvės. Nuo praėjusių metų pabaigos jos gyvena laisvos naujame tvarte. Čia joms įrengtos guoliavietės, kuriose patiesti patys minkščiausi guminiai kilimėliai, specialios atramos priekinėms kojoms, plonesni kilimėliai pakloti vaikščiojimo takuose, kad karvės neslidinėtų. Tvarte sumontuotos specialios lempos, kurios pradeda žiebtis temstant. Naktį įsijungia raudona šviesa, kuri netrukdo karvėms ilsėtis ir leidžia matyti, kur eiti. Pasak Roberto, tai - penkių žvaigždučių viešbutis. Nuo birželio jame veikia ir naujausia melžimo technologija - robotas Lely Astronaut A4.

Pamažu ūkio karvės apsipranta su pasikeitusiu gyvenimo būdu. Melžtis karvės eina noriai, retai kurią reikia raginti. Roboto nauda akivaizdi - daugiau primelžiama pieno, geresnė karvių sveikata. Ir ūkininkai sako dabar patys planuojantys savo laiką, o anksčiau jį reguliavo gyvuliai.

Kai susidėvėjo senoji melžimo linija, šeima ryžosi investuoti į robotą. „Važinėjau į Olandiją, Švediją, žiūrėjau ir domėjausi, kaip dirba melžimo robotas, kokie jo privalumai. Tuomet ir susitaikiau su mintimi, kad teks pirkti robotą. Jokia melžėja niekada taip švariai nenuvalys spenių, taip gerai nepamelš, kaip tai daro robotas. Pavyzdžiui, ateina melžtis karvė sumuštu tešmeniu, kraujuojanti - į šaldytuvą niekada nepateks toks pienas, robotas jį atskiria", - pasakoja R. Marcinkevičius.

Pati pradžia, sumontavus robotą, Marcinkevičiams buvo sunki. Reikėjo įpratinti karves eiti prie jo, išmokti dirbti su kompiuterine programa - ji pateikia daugybę informacijos, kurią reikia apdoroti ir įvertinti. Bet Ilona juokiasi prisiminusi laikotarpį, kai po kelių savaičių viskas stojo į savo vėžes - atrodė, kad jiems kažkas padovanojo viso pasaulio laiką, nes nebereikėjo kas rytą ir vakarą melžti karvių.

Sunkiausia Marcinkevičiams gali būti finansinė našta. Robotui pirkti, taip pat ir pašarų ruošimo technikai atnaujinti jie prašė ES paramos, tačiau jų prašymas šiemet buvo atidėtas. „O ši parama labai padėtų mūsų ūkio plėtrai. Juk modernizuojame pieno ūkį, taikome naujausias technologijas, rūpinamės gyvulių gerove, todėl ES paramą panaudojame prasmingai", - įsitikinęs ūkininkas.