Prieš tris savaites pradėję rauti cukrinius runkelius, žemdirbiai nuėmė jau trečdalį derliaus. Ūkininkams ūpą kelia ir tai, kad vidutinis runkelių derlingumas šoktelėjo iki 60 tonų iš hektaro, o tai 10 tonų daugiau negu pernai.

Cukringumas taip pat didesnis už vidurkį, o tai kilsteli runkelių supirkimo kainą.

„Cukraus kainos pasaulyje – aukštos, todėl ir supirkimo kaina gera. Jei gamta neiškrės išdaigų, jų augintojams šie metai neturėtų būti prasti”, – sakė žemės ūkio kooperatyvo „Kėdainių krašto cukriniai runkeliai” valdybos pirmininkas Algimantas Šleževičius.

Pagal užpernai sudarytas ilgalaikes, iki 2015 metų galiosiančias sutartis su „Nordic Sugar Kėdainiai” cukraus fabriku, kooperatyvo ūkininkai už toną cukrinių runkelių gauna 106 litus.

Tačiau, atsižvelgdama į runkelių cukringumą ir situaciją rinkoje, įmonė moka ir priedus. Pernai už toną „cukrinukų” ūkininkai gavo 135 litus, užpernai – 120 litų.

Lietuvoje šiemet ūkininkai deklaravo 1700 hektarų didesnius cukrinių runkelių plotus nei pernai. Iš viso – 19 tūkst. hektarų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)