Analizuodami erdvines šaknų išsidėstymo nuotraukas, specialistai pastebėjo, kad augalai greitai ištiesia šaknis iki vazono sienelių. Spėjama, kad tokiu būdu jie „pajunta" indo dydį, tačiau neaišku, kaip šią informaciją šaknys perduoda aukštyn.

Biologai taip pat peržiūrėjo 65 nepriklausomus tyrimus su pomidorais, kukurūzais, pušimis, kaktusais, kviečiais bei medvilnės augalais ir atrado, kad didesniuose induose visos be išimties rūšys išauga vidutiniškai 43 procentais didesnės.

„Įmonės jau seniai domisi, koks yra mažiausias galimas vazono dydis, tačiau mes norėjome išsiaiškinti, kokių matmenų reikia, kad indas neturėtų įtakos eksperimentų su augalais rezultatams, - sako Julicho tyrimų centro dr. Hendrikas Poorteris. - Po šio tyrimo iškart pakeičiau vazonus savo namuose."

Matavimai parodė, kad mažesniame inde augalai vystosi lėčiau dėl sulėtėjusios fotosintezės. Ieškodami šio reiškinio priežasčių, biologai išsiaiškino, kad vandens ir maistinių medžiagų kiekis čia neturi jokios įtakos. Tada ir buvo padaryta išvada, kad augalai vazono dydį nustato ne pagal šiuos rodiklius, o kitais būdais, tikėtina - šaknimis.