GAAB reikalavimais siekiama sudaryti ūkininkavimui palankią aplinką ir padėti siekti geresnių ūkinės veiklos rezultatų, todėl daugelis ūkininkų tikina, kad šie reikalavimai įvykdomi beveik savaime.

Štai Druskininkų rajono gyventojas Jonas Mizeris tvarkosi dideliame savo ir motinos jungtiniame ūkyje, viso siekiančiame 100 hektarų. Čia auginamos įvairios žemės ūkio kultūros, taip pat užsiimama ir gyvulininkyste. Tačiau, pasak J. Mizerio, įvykdyti GAAB reikalavimus laiku nesunku net ir tokiame dideliame ūkyje: „Visada spėju nušienauti laukus ir atlikti kitus darbus iki nustatytų terminų, todėl niekada neteko mokėti jokių baudų“,- pasakoja ūkininkas.

Vis dėlto, pasak Šiaulių teritorinio patikros skyriaus vyriausiojo specialisto Povilo Gedmino, kai kuriems ūkininkams tam tikros reikalavimų dalys keldavo klausimų, todėl šiemet priimti jų patikslinimai įves pareiškėjams daugiau aiškumo.

„Naujasis įstatymas – tai palengvinimas pareiškėjams. Nors ir iki šiol su GAAB susijusių pažeidimų nebuvo daug, manau, ateityje jų bus dar mažiau. – teigė P. Gedminas. – Patikslinimais apibrėžti terminai, dėl kurių anksčiau ūkininkams kildavo klausimų. Be to, reikalavimai liberalizuoti, o jų pažeidėjams sušvelnintos sankcijos.“

Tikimasi mažinti piktnaudžiavimo atvejus

Vienas iš ūkininkams kildavusių klausimų susijęs su juoduoju pūdymu. Siekiant išvengti dirvos erozijos, GAAB reikalavimuose numatyta, kad ariamojoje žemėje turi būti auginami žemės ūkio augalai arba laikomas juodasis pūdymas.

„Anksčiau pasitaikydavo tyčinio piktnaudžiavimo atvejų, kuomet nedirbami laukai deklaruoti kaip pūdymas, siekiant gauti išmokas pagal priemones, skirtas mažiau palankioms ūkininkauti vietovėms. Juodojo pūdymo apibrėžimu papildytas įstatymas įveda aiškumo ir padės išvengti nesąžiningo, netikslaus deklaravimo“, – mano specialistas P. Gedminas.

Juodasis pūdymas reikalavimų apraše apibrėžtas tiksliau – tai laukas, kuriame nuo rudens po derliaus nuėmimo iki kitų metų sėjos žemė yra įdirbta, o piktžolės užima ne daugiau kaip 10 proc. viso deklaruoto lauko ploto.

Detalesni tapo ir kiti reikalavimai. Vienas jų apibrėžia, kad pievos ir ganyklos turi būti nušienautos arba nuganytos ne rečiau kaip kartą į metus iki kiekvienų metų rugpjūčio 1 d. Šio reikalavimo pakeitime detalizuota, kad ganymo faktas turi būti nustatomas pagal gyvulių buvimo lauke požymius: ekskrementų liekanas, išguldytą žolę ir panašiai. Be to, laikomų gyvulių skaičius turi sudaryti ne mažiau kaip 0,2 sutartinio gyvulio vienam hektarui.

Vengti trukdančios augmenijos

Laikantis GAAB reikalavimų, ariamojoje žemėje, ganyklose ir pievose neturi būti medžių, krūmų, sustabarėjusių ar kultūrinius augalus nustelbiančių piktžolių. Leistini tik pavieniai medžiai, kurie yra tradicinio kraštovaizdžio dalis. GAAB aprašo pakeitimuose, patikslinta, kas yra laikoma pavieniais medžiais. Nurodyta, kad deklaruojamame plote esantys medžiai neturi trukdyti ganomiems gyvuliams, o auginama produkcija turi būti gaunama panašiu būdu kaip laukuose be pavienių medžių. Šie reikalavimai taikomi didesnei nei 0,01 ha ūkio paskirties žemei.

Reikalavimų aprašo pakeitimuose patikslinti ir atvejai, kuriais bus baudžiama už neišnaikintas piktžoles. Pažeidimas fiksuojamas tuomet, kai dėl piktžolių augalai auga lėčiau arba, palyginus su kitomis to paties lauko vietomis, yra visiškai išnykę ir tokie plotai užima daugiau kaip 10 proc. viso deklaruoto lauko ploto. Tačiau pažeidimui nepriskiriamos ganyklose arba pievose esančios piktžolės, jei pareiškėjo laikomų ūkinių gyvūnų skaičius sudaro ne mažiau kaip 0,2 sutartinio gyvulio hektarui.

Švelninama sankcijų skyrimo tvarka

Atlikdami patikras pareiškėjų paramai pagal KPP priemones gauti bei pasėlius deklaravusiųjų ūkiuose, NMA specialistai kasmet nustato, ar ūkininkas laikėsi visų jam privalomų reikalavimų. Už reikalavimų pažeidimus paramos išmokos gali būti mažinamos arba visai nemokamos. Tačiau nuo šiol pažeidėjui dar galės būti suteiktas terminas ištaisyti klaidas ir išvengti sankcijų – jų skyrimo tvarka sušvelninta ir liberalizuota.

Kai nustatytas geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimo pažeidimas yra mažo masto, jis įvertinamas kaip nesunkus, o poveikio trukmė – nepastovi, pareiškėjui bus suteikiama galimybė pasitaisyti. Apie nustatytus pažeidimus jis bus informuojamas raštu tikrinimo metu. Tuomet ūkininkas turės iki 14 kalendorinių dienų pažeidimams pašalinti. Jei per duotą laikotarpį nustatyta problema bus išspręsta, pareiškėjui nebebus taikomos ir sankcijos. Tik jei ūkininkas pažeidimų nepašalins, jam bus sumažintos paramos išmokos.

Užs. Nr. 11-08-05

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją