Žemės ūkio ministerija sako, kad norinčiųjų gauti paramą buvo tiek daug, kad tiesiog pritrūko pinigų.

Parodose išstatytų daugiau kaip milijoną litų kainuojančių kombainų ar perpus pigesnių traktorių savo ūkyje norėtų ne vienas žemdirbys. Kai kurie žemės ūkio technikos pardavėjai sako, kad pirmąjį šių metų ketvirtį prekyba kilo keliais procentais, tačiau ateitį sunku prognozuoti.

„Pardavimai turėtų išlikti tam pačiam lygyje, galbūt šiek tiek žemesniame. Bet didžiausia problema, kad baigiasi europinė parama, kuri buvo skirta žemės ūkio technikos modernizavimui“, – teigė AB „Lytagra“ komercijos direktorius Ugnius Stančiauskas.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas sako, kad kai kurie, iki 150 hektarų ūkius turintys ūkininkai, nusipirkę brangios technikos, šiuo metu atsidūrė itin sunkioje padėtyje. Vėluoja žadėta europinė parama.

„Kadangi tam reikia nemažai pinigų, imti kreditai, šiandien ūkininkai susiduria su tam tikromis problemomis su bankais, nes bankui nepapasakosi, ar tu gausi tuos pinigus, ar ne. Atėjo laikas – sumokėk, atiduok kreditą“, – kalbėjo Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovas sako, kad parama vėluoja, nes ūkininkų paraiškų kompensacijoms už techniką gauta šešis kartus daugiau nei buvo pinigų. Europos Komisija papildomų lėšų skyrė tik praėjusią savaitę.

„Biudžetas buvo virš 100 mln. litų, ūkininkai sunešė paraiškų už daugiau kaip 600 mln. litų. Tai buvo pats didžiausias ir populiariausias surinkimas per visą Europos Sąjungos paramos skyrimo istoriją“, – tvirtino Nacionalinės mokėjimo agentūros direktorius Saulius Silickas.

„Buvo paskirstyti prioritetai. Pienininkystės ūkiai ir tie, kurie turi iki 150 hektarų, visi jie tą paramą gaus per mėnesį“, – tikino žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Skaičiuojama, kad technikos nusipirko ir kompensacijos už ją dar laukia apie 30 žemdirbių, tarp kurių – ir nemažai pradedančių ūkininkauti.