Saulėtą ir šiltą sekmadienį į Griciūnų ožkų ūkį suvažiavo keli šimtai žmonių - Lietuvos pieninių ožkų augintojų asociacijos pirmininkė Dalia Ėmužytė antrą kartą surengė šventę, kurioje vaišino savos gamybos ožkų pieno sūriais ir jaunų ožiukų mėsos patiekalais. Žmonės ne tik degustavo patiekalus, bet ir išgirdo daug informacijos apie ožkų pieną, jo naudą. Sakoma, kad ožkos pieną geriantis žmogus visą gyvenimą būna kūrybingas, jaunatviškas ir išsaugo vidinę ramybę.

„Gurmanų šventė" neapsiribojo tik valgių degustacija. Ūkyje buvo surengta Lietuvos dailės akademijos Kauno fakulteto studentų darbų paroda, kailių madų demonstracija, skambėjo muzika, o visi norintys galėjo pajodinėti žirgais ir sudalyvauti loterijoje.

D. Ėmužytė šventę rengė pati, su nedideliu būriu šeimos narių ir pagalbininkų. „Mano ūkiui" ji teigė, kad tokias šventes rengia dėl verslo - reikia populiarinti ožkų pieno produktus ir mėsą.

Dalia 80 ha ūkyje augina ir veisia čekų baltąsias ožkas. Jos yra nelepios, produktyvios, o pienas ir mėsa - labai kokybiški, pasižymi geru skoniu. Iš 500 ožkų bandos 160 yra melžiamos. Iš vienos ožkos primelžiama 5-6 l pieno. Didžioji pieno dalis sunaudojama sūriams spausti.

Ekologinis Griciūnų ožkų ūkis buvo įkurtas prieš 14 metų, kai Vilniuje gimusi ir gyvenusi D. Ėmužytė atgavo senelių žemes ir iš Kelmės atsikėlė jas arčiau Vilniaus - į Širvintų rajoną. Ūkininkauti pradėjo su 10 ožkų. Prieš dvejus metus, pasinaudojusi ES parama, ji atidarė daugiau kaip pusę milijono litų kainavusią sūrinę. Tada Dalia ir atsitiesė, nes iki tol vos galą su galu sudurdavo. Ir dabar pati stebisi, iš kur turėjo kantrybės sulaukti geresnių laikų.

D. Ėmužytės spaudžiami ožkų pieno sūriai žinomi visoje Lietuvoje, o ekskursijos į jos ūkį rengiamos svečiams iš šalių, kurios turi gilias sūrių gaminimo tradicijas. Sūrių gamyba Daliai teikia didžiausią malonumą, nes čia ji leidžia pasireikšti savo kūrybiškumui. Kai kuriuos receptus sužinojo iš mamos (ji ir parodė, kaip sūris gaminamas), kai kuriuos - dar iš močiutės: ji mokėjo daryti fermentinį sūrį, o tai, pasak Dalios, aukštasis pilotažas. Šiuo metu ji gamina 36 rūšių sūrius.

Šiemet D. Ėmužytė 60 tūkst. Lt investavo į sūrių brandinimo ir šaldymo patalpas.