Medaus mėginys laboratoriniam tyrimui buvo atrinktas iš Šiaulių raj., Šakynos sen., Selvenų km., bičių laikytojo Vytauto Petroko bityno. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikus laboratorinį tyrimą, meduje nustatyta draudžiamos medžiagos – antibiotiko sulfatiozolo (11,94 µg/kg).

Sulfatiozolas – sulfonamidų grupės sintetinis antibiotikas, veterinarinėj praktikoj plačiai naudojamas jau nuo 1932 m. Sulfonamidai gali būti naudojami gyvūnų gydymui, tačiau bičių gydymui šias medžiagas naudoti yra draudžiama. Nesąžiningi bičių laikytojai šiuos preparatus bičių gydymui dažniausiai naudoja norėdami nuslėpti pavojingą bičių perų ligą – puvinį ir taip išvengti nuostolių naikinant avilius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai šiuo metu atlieka tyrimą, siekdami išsiaiškinti visas medaus užteršimo draudžiama medžiaga priežastis ir nustatyti užteršto medaus kiekius. Bitininkui uždrausta tiekti į rinką užtreštą medų, jis įpareigotas apie atvejį skubiai informuoti savo klientus.

VMVT kenksmingų medžiagų liekanų gyvūnuose ir jų mėsoje, piene, paukštienoje, kiaušiniuose, žvėrienoje ir žuvyse stebėseną vykdo nuo 1998 m. Šios programos tikslas – įvertinti žmonių sveikatai galinčių pakenkti medžiagų (pvz.: veterinarinių vaistų, pesticidų ar sunkiųjų metalų) naudojimo ir patekimo į maisto grandinę kontrolės efektyvumą. Per visą stebėsenos laikotarpį šis atvejis pirmasis, kai lietuviškame meduje nustatomas sulfatiozolas, tačiau kitose Europos Sąjungos šalyse šių medžiagų meduje nustatoma gana dažnai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją