Ūkininkai sako, kad pavasario pradžia šiemet gana sausa – laukuose tik kur ne kur telkšo balos, tad jei išsilaikys panašūs orai ir atšils, tikėtina, kad sėjamosios į laukus išvažiuos anksčiau nei kitais metais.

Ir pasiruošimas, pasak prekybininkų, prasidėjo gerokai anksčiau. Pirmųjų užsakymų sulaukę pernai gruodį, prekiautojai pastebi, kad šiemet išaugo sertifikuotos sėklos paklausa, kai kurių kultūrų prekyboje jau neliko.

„Šiai dienai mes jau nebegalim pasiūlyti vasarinių kvietukų, praktiškai nebeturim miežių, žirnių. Juos jau esam išsipardavę, nors turėjom daugiau nei pernai“, – pastebi „Dotnuvos projektų“ Sėklininkystės skyriaus vadovas Sigitas Augas.

Tačiau ir pinigų šiemet žemdirbiams tenka krapštyti daugiau. Lyginant su pernai, tona kai kurių grūdinių kultūrų pabrango trečdaliu. Pasak prekybininkų, kainos kinta dėl rinkoje išaugusių javų kainų. Rapsų, kukurūzų kainos nekito.

Kritus ateities sandorių įkainiams, pabrangus sėkloms ir kurui, augintojai jau dabar prognozuoja, kad investicijos sunkiai atsipirks.

„Išeina, kad į hektarą reiktų įdėti apie 500 litų vien sėklai, toliau dar apie1,5 tūkst. trąšoms. Taigi jau 2 tūkst. O dar nuėmimas, priežiūra ir visa kita. Taigi jau savikaina virš 3 tūkst. litų. O pagal dabartines kainas pardavus, tai ta savikaina ir yra“, – skaičiavo Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas, ūkininkas Romas Majauskas.

Kol kas neaišku, kaip peržiemojo žieminiai pasėliai. Jei gerai – sėklos poreikis bus mažesnis, jei ne – tikėtina, kad ji dar labiau brangs, o tai, pasak žemdirbių, – papildomos išlaidos.

Tuo metu didmeninės prekybos daržovių sėklomis sezonas artėja prie pabaigos. Skaičiuojama, kad kai kurie pardavimai šiemet išaugo net 50 proc. O kainos esą didėjo nedaug – vos keliais procentais brango kopūstų ir morkų sėklos, kitų daržovių sėklų kainos išliko kaip buvusios.

Kai kurių nuolaidų, iki šiol taikytų daržovių augintojams, prekybininkai sako turėję atsisakyti.

„Kai kuriems ūkininkams, kurie prašo atidėjimų, anksčiau juos suteikdavom, nes imdavo didelius kiekius. Ir nuolaidas darydavome. Tačiau dabar, kai bankai nelabai finansuoja, atsisakėme tų nuolaidų suteikimo“, – teigė bendrovės „Kėdainių gėlės“ direktoriaus pavaduotojas Andrius Valevičius.

Šiemet, pasak prekybininkų, iki 15 proc. atpigo kai kurių gėlių daigai. Gėlių sėklos esą taip pat pigesnės, todėl tikimasi, kad ir prekyba būsianti gyvesnė.