“Oficialiai Europos Komisijos raštas nebuvo atsiųstas, bet, kiek mes žinome, Energetikos ministerija jau gavo užklausimus iš Europos Komisijos, kurie yra pateikiami pradėjus tyrimą dėl valstybės pagalbos ar bet kokį kitokį Europos Komisijos tyrimą, priklausomai nuo pažeidžiamų teisės aktų pobūdžio. Na, ta informacija yra ir, manau, Energetikos ministerija neslėpdama paviešins tai“, - dėsto „Achemos“ teisininkas Rytis Budrius.

„Nereikia klaidinti – joks tyrimas nepradėtas. „Achema“ davė paklausimą, Europos Komisija atlieka standartinę procedūrą: renka informaciją. Ministerija gavo klausimus, į kuriuos turės atsakyti per 10 savaičių“, - teigia energetikos ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Kęstutis Jauniškis.

Mano, kad valstybė elgiasi nesąžiningai

R. Budrius teigia, kad įmonė į Europos Komisiją kreipėsi, nes mano, kad valstybė nesąžiningai elgiasi vartotojų atžvilgiu įgyvendindama SGD terminalo projektą ir įtraukdama į dujų kainą priedą, skirtą iš dalies projektui finansuoti. Dėl to gamtinių dujų kaina buitiniams vartotojams padidės apie 4 centus už kubinį metrą.

„Principas yra: valstybės šiai dienai priimami aktai yra nesąžiningi ir neteisingi vartotojo atžvilgiu. Terminalo atsipirkimo laikotarpis skaičiuojamas 30 metų. Investicijas, kurios turi per 30 metų (atsipirkti – DELFI), nori iš vartotojų surinkti per 2 metus. Kitaip tariant, kaip ir daviau pavyzdį, garbaus amžiaus, solidaus amžiaus pensininkas per 2 metus turi investuoti į terminalą, kuris jam naudą atiduos tik per 30 metų. Kitaip tariant, realiai, dalis žmonių net nesulauks tokios naudos, lygiai taip pat ir įmonės, kurios šiai dienai turi investuoti, bet, jeigu dėl valstybės netoliaregiškos energetikos politikos, jos pabaigs savo veiklą arba iškels gamybą į kitas valstybes, joms irgi nebus niekaip kompensuotos jų investuotos lėšos. Ir tai yra ne kas kita, kaip lėšų nusavinimas arba bendrąja prasme, tai yra nesąžininga ir neteisinga valstybės politika“, - dėsto R. Budrius.

Jis skaičiuoja, jog bendrovei dujų perdavimo paslauga pabrangs nuo šiemet esančių 25 mln. litų iki 76 mln. litų kitąmet, o tai „iš esmės pakerta bendrovės konkurencingumą“, t.y. vien dėl SGD terminalo priedo ši paslauga brangs apie 52 mln. litų.

„Valstybės politika yra sukurti alternatyvą ir tą alternatyvą per du metus, o ne pasiskolinti ir tas investicijas išdėlioti 30 metų. Šitoje vietoje ir sakome, tai yra neteisinga ir nesąžininga bei tiek apsunkina verslą, kad jis gali nepanešti tokios finansinės naštos“, - sako R. Budrius.

Laukia teisinių procesų pabaigos

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) teigia, jog ji vadovaujasi dabar galiojančiai įstatymais, o „Achema“ turi teisę ginti savo interesus.

„Achema“, kaip ir kiekvienas privatus subjektas, gina savo interesą ir mes matome labai aktyvias teisines pastangas ginti tą interesą. Skundai Europos Komisijai ir kitos teisinės priemonės yra sveikintinos ta prasme, jog kai pasibaigs teisiniai procesai, mes turėsime pilną aiškumą ir galėsime konstatuoti, ar tai buvo teisėti, teisingi, sąžiningi sprendimai, ar ne. O kol procesas vyksta, įstatymas galioja pilna apimtimi ir komisija neturi nei pareigos, nei teisės, nei iniciatyvos klausti: ar vykdyti įstatymą. Mes keliame klausimą, kaip geriausiu būdu galiojantį įstatymą įvykdyti“, - sakė VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)