„Patarėjas arba komentuoja ne asociacijos pateiktą pasiūlymą, arba klaidina visuomenę ir savo vadovus. Siekdami, kad būtų išvengta tolimesnių nesusipratimų, specialiai N. Udrėnui jau trečiąjį kartą pakartotinai išsiųsime LŠTA asociacijos parengtą dokumentą“, - teigė LŠTA tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

N. Udrėnas Žinių radijo eteryje teigė, kad "siūlymas padidinti elektros supirkimo kvotas termofikacinėms elektrinėms, visų pirma, reiškia elektros pabrangimą visiems Lietuvos gyventojams. Šiluma galbūt atpigtų teoriškai tik keliems miestams ir tik labai nežymiai. Didelė dalis parduodant elektrą uždirbto pelno liktų šilumos tiekėjui. Taigi šioje situacijoje labiausiai išloštų šilumos tiekėjai”

Jis pabrėžė, kad dauguma senesnių termofikacinių elektrinių gamina gerokai brangesnę elektrą negu yra rinkoje, o šiluma kainuoja brangiau nei biokuro katilinės, kurios gamina tik šilumą.

Anot A. Janukonio, skirtingai nei teigia N. Udrėnas, LŠTA pateiktame pasiūlyme numatoma, kad nustojus šildyti Elektrėnų marias, elektra vartotojams nepabrangs, o šilumos tiekėjai neuždirbs nė vieno papildomo lito.

Kaip rašoma asociacijos pranešime, LŠTA siūlo perskirstyti elektros ir šilumos sąnaudas – perkelti elektros gamybą iš Lietuvos elektrinės Elektrėnuose į minimaliu režimu veikiančias Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Alytaus termofikacines elektrines.

Termofikacinėms elektrinėms, dirbančioms kogeneracijos režimu (gaminančioms ir elektrą, ir šilumą), nustačius tą pačią supirkimo kainą, kaip ir Lietuvos elektrinėje, būtų pagaminamas toks pats elektros energijos kiekis už tokią pačią kainą – elektra nebrangtų.

Visos lėšos, gautos padidėjus termofikacinių elektrinių apkrovoms, būtų skiriamos kompensacijoms už šilumą visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)