Šią savaitę Japonijoje viešėjęs ministras pirmininkas sako, kad finansinę paramą žada organizuoti valdžios finansuojama finansų įstaiga - Japonijos eksporto importo bankas (JEXIM), teikiantis paramą japonų investuotojams užsienyje.

"Buvome susitikę su Japonijos eksporto-importo banko, remiančio jų eksportuojančias kompanijas, vadovybe. Tai būtų pagrindinis bankas organizuojant projekto finansavimo įvairias galimybes iš Japonijos pusės", - interviu BNS sakė A.Kubilius pakeliui iš Japonijos.

"Kalbėjomės apie tai su ministru pirmininku, ekonomikos ministru, ir visur išgirdome tvirtą paramą Visagino AE projektui ir "Hitachi" kompanijos dalyvavimui, kartu sutelkiant ir reikalingą finansinę paramą", - sakė premjeras ketvirtadienio vakarą telefonu iš Frankfurto.

Ministro pirmininko teigimu, Visagino AE koncesijos sutartis turėtų būti suderinta jau kitą mėnesį, ir pavasario sesijoje pateikta Seimui tvirtinti. Artimiausiu metu taip pat planuojamos intensyvios derybos su regioniniais partneriais - Latvijos ir Estijos energetikos kompanijomis bei šalių vyriausybėmis.

Premjeras nedetalizavo, į kokią akcijų dalį pretenduoja kiekviena šalis, sakydamas, kaip tai yra derybų grupių reikalas.

"Mes tikimės, kad kovo mėnesį bus galutinai sutarta dėl koncesijos sutarties. Artimiausiu metu planuojame intensyvias diskusijas su regiono partneriais - tiek įmonėmis, tiek vyriausybių vadovų lygyje", - kalbėjo A.Kubilius.

"Einame pagal planą ir tikimės, kad dar pavasario Seimo sesijoje bus pateikta koncesijos sutartis, ir siūlysime Seime ją patvirtinti", - teigė premjeras.

Lietuvos Vyriausybė tikisi, kad Visagino AE bus pastatyta iki 2020 metų. Valdžia teigia, kad Visagino AE pagamintos elektros savikaina bus žemesnė nei numatoma elektros kaina rinkoje ir tai užtikrintų tiekimo saugumą konkurencinga kaina, sustiprintų šalies energetinę nepriklausomybę.

Šiuo metu Lietuva importuoja daugiau nei pusę jai reikalingos elektros energijos, daugiausia - iš Rusijos, kuri taip pat yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai.

Japonijos kompanija "Hitachi" nusprendė dalyvauti strateginio investuotojo į Visagino AE konkurse netrukus po šalį sukrėtusios branduolinės katastrofos Fukušimos atominėje elektrinėje.

Pasak A.Kubiliaus, jo vadovaujamos delegacijos susitikimuose Japonijoje kalbėta, kad ši tragedija negali apskritai pakeisti požiūrio į branduolinės energetikos svarbą.

"Aišku, branduolinė energetika turi tapti saugesnė, bet tokioms šalims kaip Japonija ir Lietuva, kurios neturi kitų resursų - naftos, dujų, anglies - atominė energetika lieka viena iš patraukliausių alternatyvų", - sakė A.Kubilius.

Ministro pirmininko teigimu, vizito metu jam pavyko įsitikinti, kad "Hitachi" dirba su aukščiausiomis technologijomis, o jos "produkcijos kokybė yra viena iš pirmaujančių pasaulyje".

Anot A.Kubiliaus, "Hitachi" atėjimas į Lietuvą taip pat padėtų pritraukti daugiau investicijų iš Japonijos verslo ir bankininkystės sektoriaus.

"Galima tikėtis, kad "Hitachi" atėjimas į branduolinę jėgainę lemtų ir tai, kad iš paskos ateitų žymiai daugiau Japonijos verslo, paties įvairiausio, įvairiausiose srityse, ir kartu tokiu atveju galėtume tikėtis žymiai aktyvesnio Japonijos bankų dalyvavimo finansuojant tokio verslo projektus, teikiant įvairias finansines paslaugas Lietuvoje", - sakė premjeras.

"Konkrečiai apie tai, kad kažkuris bankas ateitų ir įsikurtų Lietuvoje, apie tai nekalbėjome, bet kad Japonijos verslas ir Japonijos bankai gali tapti žymiai aktyvesni mūsų rinkoje - tai matėsi akivaizdžiai", - teigė A.Kubilius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)