"Europos Komisijos parengtas reglamento projektas davė startą deryboms dėl adekvataus IAE uždarymo finansavimo. Vis tik dabartinis pasiūlymas mums nėra priimtinas, nes kyla abejonių dėl jo atitikimo Lietuvos stojimo sutartyje užfiksuotiems įsipareigojimams", - pranešime spaudai A.Kubilius.

Anot jo, Lietuvos narystės Europos Sąjungoje sutartyje ES pripažino, kad IAE uždarymas yra išskirtinis atvejis ir nepakeliama našta Lietuvai, neatitinkanti šalies ekonominio pajėgumo. Todėl ES įsipareigojo skirti adekvačią finansinę paramą AE uždarymui.

Tokią pat Lietuvos poziciją BNS išsakė ir Lietuvos derybininkas su EK dėl tolesnės Europos Sąjungos finansinės paramos IAE uždarymui, Lietuvos premjero patarėjas Neilas Tankevičius.

"Mes jį vertiname kaip pirmą oficialų Komisijos pasiūlymą dėl uždarymo finansavimo. Tas pasiūlymas Lietuvai nėra priimtinas, nes kyla abejonių dėl jo atitikimo Lietuvos stojimo sutarčiai į Europos Sąjungą. Mes vertiname iki šiol buvusį bendradarbiavimą su Komisija ir iki šiol teiktą Europos Sąjungos finansavimą Ignalinos atominės elektrinės uždarymui. Tikimės, kad toks bendradarbiavimas ir finansavimo principai išliks toliau", - BNS sakė N.Tankevičius.

Pasak jo, su Komisija bus deramasi ir dėl pasiūlyto trumpesnio nei kitoms šalims finansavimo termino.

"Tai vienas iš klausimų, kurį mes kvestionuosime, ir dėl kurio, matyt, kils ilgesnės diskusijos", - sakė N.Tankevičius.

Pasak jo, dabar ketinama išnagrinėti Komisijos pasiūlymą ir pradėti derybas, kurios, jo vertinimu, bus sudėtingos.

"Mes turime kartu siekti laiku ir saugiai įgyvendinti bendrą Lietuvos ir Europos Sąjungos projektą", - sakė N.Tankevičius.

Vis dėlto, jo manymu, Lietuvai ir EK pavyks susitarti: "Mes tikrai rasime tinkamą sutarimą derybų pabaigoje. Sunkiausi klausimai - dėl finansų ir galutinės sumos - vyksta pačioje pabaigoje".

Pasak jo, teoriškai derybos su EK dėl IAE uždarymo finansavimo turėtų užtrukti iki 2012 metų birželio pabaigos, tačiau neatmetama, kad šis terminas gali būti nukeltas.

Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos - atominių elektrinių uždarymui siūloma iš viso skirti 500 mln. eurų (1,726 mlrd. litų) - Lietuvai ir Slovakijai iki 2017 metų – atitinkamai 105 mln. eurų ir 210 mln. eurų, Bulgarijai iki 2020 metų - 185 mln. eurų.

Pasak EK, kad būtų suteikta finansinė parama, Bulgarija, Slovakija ir Lietuva turės visiškai įgyvendinti ES teisės aktus, susijusius su branduoline sauga ir branduolinių atliekų tvarkymu, įstatymuose numatyti, kad laiku būtų sukaupti būtini šalių finansiniai ištekliai.

Šalys taip pat turės pateikti Komisijai peržiūrėtus išsamius branduolinių jėgainių eksploatavimo nutraukimo planus.

Iki šiol skelbta, kad šių jėgainių uždarymui ir jų saugumui užtikrinti gali būti skirta apie 700 mln. eurų, o vien Lietuvai - apie 300-400 mln. eurų (1-1,4 mlrd. litų) arba dar mažiau.

Lietuva IAE uždarymui 2014-2020 metais siekė gauti 770 mln. eurų (2,659 mlrd. litų) Europos Sąjungos paramos. Anksčiau Lietuvos premjeras Andrius Kubilius yra sakę, kad IAE uždarymui 2014-2020 metais Lietuvai iš viso reikės 870 mln. eurų (3 mlrd. litų). Lietuva jėgainės uždarymo darbams planuoja skirti 100 mln. eurų (345 mln. litų).

Numatoma, kad bendra finansinė ES pagalba trijų minėtų valstybių AE uždarymui iki 2013 metų pabaigos sieks 2,848 mlrd. eurų, iš jų 1,367 mlrd. eurų - Lietuvai, 613 mln. eurų - Slovakijai ir 867,8 mln. eurų - Bulgarijai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją