"Pirmas dalykas - džiaugiuosi, kad A. Zuokas taip energingai paremia atominės elektrinės Visagine statybą. Be abejo, planus su kaimynais galima ir reikia aptarinėti, bet galbūt ne su Astravo miesto meru, su kuriuo man pačiam teko pernai taip pat bendrauti. Turiu pasakyti, kad tos idėjos ir tie dalykai, kuriuos kelia A. Zuokas, mūsų buvo praėjusiais metais aptariami su Baltarusijos vadovais, ir ne vieną kartą, ir tiek tiesioginių susitikimų metu ar Lietuvoje, ar Baltarusijoje", - ketvirtadienio rytą interviu Žinių radijui sakė ministras pirmininkas.

A. Kubilius neatsakė, ar baltarusiai buvo kviesti drauge statyti AE, tačiau pakartojo savo seniau išsakytą poziciją, kad aktyviau bendradarbiaujant su Baltarusija branduolinės energetikos reikaluose gali pavykti juos įtikinti atsisakyti naujos AE statybos.

Kaip jau ELTA skelbė, kitą savaitę A. Zuokas ir sostinės savivaldybės delegacija rengiasi vykti į Astravą išsamiau susipažinti su elektrinės projektu.

"Susitikime su Astravo atstovais paaiškėjo, kad, lyginant su Lenkija ar Ukraina, mūsų šalis mažiausiai domisi pasirengimu elektrinės statyboms. Todėl manau, kad Lietuvos pozicija šiuo klausimu turi būti žymiai aktyvesnė. Darysiu viską, kad mūsų nacionalinė valdžia peržiūrėtų savo poziciją ir pakviestų Baltarusiją kartu statyti elektrinę ten, kur jau yra visa reikiama infrastruktūra ir tinklai su Baltarusija, tai yra Visagine", - sako Vilniaus meras A. Zuokas.

Baltarusijos delegacijos vadovo, Astravo rajono vykdomojo komiteto pirmininko Adamo Kovalko teigimu, dabartinė elektrinės statybų vieta pasirinkta daugiausia ekonominiais sumetimais - Astrave statyti elektrinę yra pigiau nei kitose Baltarusijos vietose. A. Kovalko asmenine nuomone, mintis įgyvendinti projektą Lietuvoje drauge su Baltarusija, verta dėmesio.

Anot Baltarusijos atstovų, šiuo metu vyksta derybos dėl elektrinės statybos sutarties. Ją planuojama pasirašyti iki gegužės pabaigos.

Pasak sostinės mero A. Zuoko, dar yra laiko rasti bendrą kalbą su Baltarusija, kad ši peržiūrėtų savo poziciją, juolab Lietuva turi tvirtų ekonominių argumentų statyti bendrą elektrinę savo teritorijoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją