Reaguodamas į A.Butkevičiaus pasisakymus BNS apie SGD terminalo projektą, A.Kubilius pareiškė, kai kurie neatsargūs socialdemokratų partijos vadovo pasisakymai gali būti suprasti kaip svarbių energetikos projektų stabdymas.

"A.Butkevičiaus porinkiminiai pasamprotavimai apie tai, kad gali būti atsisakyta reikalavimo, jog dujų tiekėjai 25 procentus dujų privalo pirkti iš būsimo suskystintųjų gamtinių dujų terminalo, gali atrodyti kaip terminalo žlugdymas. Politikas, pretenduojantis vadovauti naujai Vyriausybei, turėtų suprasti, kad 25 procentų taisyklės atsisakymas reiškia, kad terminalas negalės veikti, nes ilgalaikių sutarčių supančioti rinkos dalyviai bus priversti pirkti dujas tik iš "Gazprom", - pranešime spaudai sakė A.Kubilius.

A.Kubiliaus teigimu, abejonių kelia A.Butkevičiaus požiūris į SGD terminalo statybos finansavimą - pastarasis, A.Kubiliaus žodžiais, "ne visai atsakingai" siūlo atsisakyti sprendimo dalį terminalo kaštų įtraukti į dujų perdavimo tarifą.

"Tai sudaro vos vieną procentą vartotojų mokamos dujų kainos ir vartotojui atsipirks per labai trumpą laiką, tačiau atsisakius to procento terminalo finansavimas darosi neįmanomas", - teigė konservatorių lyderis.

A.Kubilius taip pat atmeta A.Butkevičiaus pamąstymus apie privataus kapitalo pritraukimą į SGD terminalo projektą. Esą tokiu būdu bus ginami ne Lietuvos interesai, o „Gazprom“ interesai.

"Jei turimas galvoje kapitalas vienos bendrovės, kuri tiesiogiai priklausoma nuo "Gazprom" ir kuri ne kartą siūlėsi finansuoti terminalo statybą (Jonavos trąšų gamykla "Achema" - BNS), tai noriu tik priminti, kad Vyriausybė nuosekliai atmesdavo visus tokius "pasiūlymus", kurių tikslas - iš esmės yra žlugdyti terminalą, nes jis kelia grėsmę "Gazprom" monopolijai Lietuvoje", - kalbėjo A.Kubilius.

Gedimino Kirkilo vadovaujama socialdemokratų Vyriausybė 2008 metų rudenį kartu su "Achema" be konkurso buvo įsteigusi bendrovę Gamtinių dujų terminalas, kuri vėliau buvo likviduota. "Achemos grupės" valdoma įmonė "Achema" turėjo valdyti 20 proc., akcijų ir planavo į projektą investuoti apie 300-400 mln. litų.

Tačiau Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo tarnyba, projektas buvo sustabdytas. Trims tuometinėje Ūkio ministerijoje dirbusiems ir bendrovės kūrime dalyvavusiems pareigūnams buvo iškelta baudžiamoji byla, kurios nagrinėjimas dar nėra baigtas.

Dabar SGD terminalo įstatymas numato, kad didieji dujų vartotojai iš būsimojo SGD terminalo bei koncerno "Gazprom" privalės pirkti po 25 proc. jiems būtino dujų kiekio.

Vadinamajai "25 proc. taisyklei" labiausiai priešinasi daugiausia dujų Lietuvoje suvartojanti Jonavos azotinių trąšų gamybos įmonės "Achema", kuri jau yra pasirašiusi ilgalaikę dujų pirkimo sutartį su "Gazprom", taip pat bendrovė "Lietuvos dujos", kurios sutartis su "Gazprom" baigiasi 2015 metų pabaigoje, ir didžiausias šilumos tiekimo įmones vienijanti Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija.

„Achema" jau kreipėsi į Europos Komisiją, kuriai apskundė SGD terminalo įstatyme numatytą "25 proc. taisyklę". EK jau atsiuntė klausimų Energetikos ministerijai ir aiškinasi, ar pradėti tyrimą.

Kainų komisijos sprendimu nuo kitų metų vadinamasis terminalo priedas bus 37,5 lito už 1000 kubų (be PVM) Iš viso per metus dujų vartotojai terminalo statybai "suneš" 114 mln. litų, o 2014 metais - dar 86 mln. litų. Visa terminalo statyba kainuos apie 600 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)