Be to, anot A.Kubiliaus, kai kurios sutarčių nuostatos liko nepataisytos, nepaisant net priimtų Atominės elektrinės (AE) įstatymo pataisų.

A.Kubilius taip pat teigė turįs žinių, kad minėtos sutartys jau pradėtos derinti su kitomis suinteresuotomis ministerijomis, o tai taip pat esą yra ženklas, kad sutartys jau parafuotos ir derybininkų nebus keičiamos.

Premjeras Gediminas Kirkilas šias žinias neigia ir vadina „burbulais“.

„Mūsų žiniomis, sutartys su „NDX energija“ yra parafuotos ir artimiausiu metu bus teikiamos Vyriausybei tvirtinti. Tai padaryta slapta, neinformavus visuomenės ir Seimo. Turime įtarimų, kad esminis straipsnis dėl nacionalinio investuotojo tikslo sutartyse liko nepataisytas, nepaisant to, kad AE įstatyme mūsų pastangomis nacionalinio investuotojo tikslo formuluotės buvo pataisytos. Nes pradiniame sutarčių variante pagrindiniu tikslu buvo įrašytas naudos sau ir akcininkams siekimo tikslas. Kiek žinome, sutartyse, nepaisant dabartinio įstatymo, būtent toks naudos sau tikslas yra likęs nepataisytas“, - DELFI penktadienį sakė A.Kubilius.

A.Kubilius sakė penktadienį siunčiąs raštišką reikalavimą G.Kirkilui, kad pagal AE įstatymą, kuriame numatyta Vyriausybės prievolė informuoti Seimą, parafuotos sutartys būtų nedelsiant pateiktos parlamentui.

Vyriausybės vadovas G.Kirkilas penktadienį DELFI paklaustas, ar sutartys dėl „Leo LT“ steigimo yra parafuotos, pirmiausia atsakė: “Nežinau“.

„Negirdėjau, kad jos gali būti parafuotos. Kas jas gali parafuoti? Ūkio ministras visą savaitę yra išvažiavęs, negrįžęs, tegul neskleidžia burbulų“, - saakė G.Kirkilas.

Dar kartą paklaustas, ar po sutartimis savo parašus yra padėję kas nors iš Vyriausybės atstovų, G.Kirkilas tai paneigė.

„Niekas iš Vyriausybės atstovų neparafavo“, - sakė G.Kirkilas.

„NDX energija“ vadovas Ignas Staškevičius DELFI penktadienį taip pat paneigė, kad sutartys dėl „Leo LT“ jau parafuotos, nors esminių prieštaravimų tarp derybininkų esą nėra, tačiau yra „keletas smulkių pasiūlymų“, kuriuos planuojama aptarti ateinančią savaitę Ūkio ministerijoje. Jo teigimu, visiems prezidento pateiktiems siūlymams buvo pritarta.

„Aš apskritai nežinau, ar toks dalykas kaip parafavimas bus. Dar yra smulkių pataisymų, kurie nekeičia sutarčių esmės, pavyzdžiui, stebėtojų tarybos pirmininką vadinti prezidentu“, – aiškino jis.

Ūkio ministro patarėjas ryšiams su visuomene Ričardas Slapšys DELFI taip pat paneigė, kad sutartys parafuotos. Jo teigimu, tai planuojama padaryti ateinančią savaitę. „Neturime intereso slėpti sutarčių nuo Seimo narių“, – tvirtino jis.

DELFI primena, kad Seimas vasario pradžioje pritarė nacionalinio investuotojo kūrimui kartu su privačia „VP grupei“ priklausančia bendrove „NDX energija“. Už šį projektą balsavo 63 Seimo nariai.

Šį įstatymą, nepaisydamas daugelio raginimų vetuoti, pasirašė ir prezidentas Valdas Adamkus. Premjero sudaryta derybų grupė suderėjo, kad „Leo LT“ bus valdanti bendrovė, kurioje „NDX energijai“ priklausys 38,3 proc. akcijų, valstybei – 61,7 proc. akcijų.

Nuspręsta, kad „Leo LT“ antrinėmis įmonėmis bus valstybės valdomos AB „Rytų skirstomieji tinklai“, AB „Lietuvos energija“ ir „NDX energijos“ valdoma VST.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją