„Gazprom“ laiškų tonas yra gana ultimatyvus, jie yra adresuoti aukščiausiems valstybės vadovams ir tai galima traktuoti, kaip tam tikrą didelių kompanijų spaudimą nedidelei valstybei, juo labiau, kad mes viso labo įgyvendiname Europos Komisijos numatytus teisės aktus. (...) Tokia pozicija grasinant Arbitražu gali būti traktuojama kaip gana grubus spaudimas suvereniai valstybei“, – sakė ministras.

Tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius sakė, kad jo nestebina „Gazprom“ laiškas.

„Tai, ką Vyriausybė planuoja daryti įgyvendindama trečiąją Europos direktyvą, reiškia, kad dėl to Lietuvos vartotojai įgytų teisę išsivaduoti iš monopolinio dujų tiekimo, įgytų galimybę gauti alternatyvių tiekimų. Neįsivaizduoju sėkmingos suskystintų dujų terminalo statybos ir veiklos be šio paketo įgyvendinimo, todėl „Gazprom“ elgesys manęs nestebina“, – sakė premjeras.

A. Kubilių stebina laiško argumentacija, nes esą pagrindinis priekaištas Vyriausybei yra tai, kad rengiami įstatymų projektai nėra suderinti su „Gazprom“.

Jo teigimu, projektas bus derinamas su visais suinteresuotais asmenimis vienodai.

Bendrovės „Lietuvos dujos“ akcininkas sako, kad Vyriausybės planai atskirti dujų perdavimo ir paskirstymo valdymą ir taip perimti magistralinių vamzdynų valdymą pažeidžia įmonės teises ir turės neigiamą poveikį investicijoms.

Vieno iš “Gazprom" vadovo laiške Lietuvos premjerui skundžiamasi, kad Lietuvos Vyriausybė nedalyvauja diskusijose su "Gazprom" ir taip pažeidžia Rusijos ir Lietuvos susitarimą dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos.

"Manome, kad galima kreiptis į Tarptautinį arbitražą ir pareikalauti atlyginti žalą", - sakoma Lietuvos premjerui adresuotame "Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotojo Valerijaus Golubevo laiške, kurio kopiją trečiadienį gavo BNS naujienų agentūra.

"Drauge manome, kad kreiptis į Tarptautinį arbitražo teismą su ieškiniu Lietuvos Respublikos Vyriausybei dėl žalos atlyginimo, siekiant užkirsti kelią mūsų kaip "Lietuvos dujų" akcininko teisių pažeidimui, ne pats geriausias santykių plėtojimo variantas", - rašoma šią savaitę Vyriausybę pasiekusiame laiške.

Jame teigiama, kad siūloma dujų pertvarka atsiliepia "Gazprom", kaip "Lietuvos dujų" akcininko, teisėms, o Lietuvos Vyriausybė esą nenori dalyvauti diskusijose, "Gazprom" nepasiūlyta dalyvauti Energetikos ministerijos sukurtos darbo grupės veikloje. Tuo tarpu energetikos ministras sako, kad dujų sistemos pertvarkos projektas svarstomas su visomis suinteresuotomis pusėmis, į svarstymą pakviesti ir „E.ON Ruhrgas International“, ir „Gazprom“ atstovai.


Lietuvos Vyriausybė sako, kad dujų sektoriaus pertvarka siekiama panaikinti monopolį dujų rinkoje ir įgyvendinti strateginius projektus - pastatyti suskystintų dujų terminalą ir nutiesti dujų jungtį į Lenkiją.

Panašų kelią kaip Lietuva įgyvendinti ES teisę pasirinko ir Estija, tuo metu Latvija nusprendė taikyti išimtį.

Vokietijos "E.ON Ruhrgas International" priklauso 38,9 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, Rusijos "Gazprom" - 37,1 proc., valstybei - 17,7 procento.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją