Naujųjų išvakarėse paskelbtas tarptautinis šio projekto patarėjo konkursas.

Tarptautinį konkursą suskystintųjų dujų terminalo projektui parengti ir įgyvendinti skelbia bendrovė „Klaipėdos nafta“, kuriai pavesta rūpintis šio Lietuvai svarbaus strateginio objekto statyba.

„Tai iš tikrųjų pirmas realus žingsnis statant suskystintų gamtinių dujų terminalą ir tai yra atsakas į „Gazprom“ pareiškimą, kad Lietuvai dujų kaina neturėtų būti mažinama.

Pažiūrėsim, kaip bus realiai su dujų kaina, bet tai yra realus žingsnis gauti dujas ne vien iš „Gazprom“, – sako energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Būtent ieškodama alternatyvų vien iš Rusijos gaunamoms dujoms Lietuva nusprendė Klaipėdoje statyti suskystintųjų dujų terminalą, į kurį laivais atgabentos gamtinės dujos po to vamzdžiais pasiektų vartotojus.

Dėl to ir ketinama nuo „Lietuvos dujų“, kurias valdo „Gazprom“, atskirti magistralinį dujotiekį, kad ir alternatyvus dujų tiekimas neatsidurtų Rusijos monopolininko rankose.

Pasirinkti konsultantą tikimasi iki pavasario, tačiau laimėtojui irgi reikės dirbti gana sparčiai.

„Mes, kaip ir planavome, 2014 metais pagal Europos Sąjungos direktyvą turime turėti alternatyvų dujų tiekimą. Tas terminas yra ambicingas, tačiau realus“, – mano A. Sekmokas.

Konsultantas turės patarti, kokiomis lėšomis geriausia statyti terminalą ir iš kur atsivežti dujų.

Anksčiau skelbta, kad tinkamiausia vieta terminalui statyti yra pietinė Klaipėdos jūrų uosto dalis – ties Kiaulės nugara.

Pradinais skaičiavimais, terminalas gali kainuoti apie 700 milijonų litų.